Nieuws

Na Vlaam­se Pri­mi­tie­ven stelt ten­toon­stel­ling nu de Heden­daag­se Pri­mi­tie­ven voor

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nog tot het einde van de maand loopt in de Bogardenkapel en bij de Rode Nonnen in Brugge een tentoonstelling met hedendaagse primitieven. Fotograaf Alex Vanhee en kunstenares Benedikte van Eeghem gingen de uitdaging aan om 40 Brugse creatieve talenten en artistieke toppers te fotograferen en te interviewen. De expo moet een nieuwe kijk geven op Brugs cultuurtalent.

De Vlaamse Primitieven zijn onlosmakelijk verbonden met Brugge en de 15e en de vroege 16e eeuw. Met de tentoonstelling van Alex Vanhee en Benedikte van Eeghem krijgt het kunsthistorisch begrip een nieuwe invulling. Ze selecteerden veertig Hedendaagse Primitieven die met hun talent Brugge op de kaart zetten. “De hedendaagse Primitieven bewijzen dat er hier heel wat leeft en beweegt jong en ouder. Er wordt theater gemaakt, geschreven, geschilderd. Klaas Verplancke is illustrator en tekent bijvoorbeeld voor internationale kranten", legt van Eeghem uit. 

“Er zijn een heleboel creatievelingen die eigenlijk cultuur uitdragen zonder dat we het goed en wel beseffen. En die hebben wij een piëdestal gegeven.”

Benedikte van Eeghem, kunstenares

Waar met de Vlaamse Primitieven vooral op schilderkunst gemikt werd, laat de tentoonstelling met hedendaagse primitieven heel wat variëteit zien. Zo is er plaats voor zowel opkomend talent als gevestigde waarden en voor verschillende kunstvormen.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe