Nieuws
 | update 

Na 16 jaar res­tau­re­ren ligt zeil­schip van Jac­ques Brel opnieuw in het water

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het voormalige zeilschip van Jacques Brel, de Askoy II is vanmorgen te water gelaten. Voor de broers Wittewrongel was het een emotioneel moment. Ze zijn al jaren bezig met het project om het zeilschip weer vaarklaar te maken, maar het einde is in zicht.

Twintig jaar nadat Blankenbergenaar Piet Wittewrongel samen met zijn broer Staf het plan opvatte om de Askoy II te renoveren, is het eindelijk zover. Na een eerste mislukte poging gaat het zeilschip dat ooit van zanger Jaques Brel was, te water in Zeebrugge.

Askoy II

Markiezeneilanden

49 jaar geleden vertrok zanger Jacques Brel met zijn boot op wereldreis. Maar Brel wordt ziek en strandt op de Markiezeneilanden. In 2008 slagen de broers Wittewrongel er in om het schip naar ons land te halen. “We zijn al 16 jaar bezig met deze boot, dat is een stuk van je leven. We ons lange tijd afgevraagd met wat we bezig waren, maar vandaag gaat het schip eindelijk te water”, verduidelijkt Staf Wittewrongel. 

Havenfeesten

Het schip ligt nu aan de kade in Zeebrugge. Als het weer het toelaat worden de masten erop geplaatst.

“Wanneer de scheepvaartinspectie het schip gekeurd heeft, doen we op 8 mei de maidentrip naar Havenfeesten in Blankenberge.”

Staf Wittewrongel, vzw Save Askoy II

De broers investeerden al ongeveer één miljoen euro in het zeilschip. De Askoy II is intussen erkend als varend erfgoed. De droom van de broers is om ermee naar de Markiezeneilanden te varen.

Askoy II
Nathalie Dewulf
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe