Nieuws

N‑VA West-Vlaan­de­ren legt eer­ste vijf plaat­sen en lijst­du­wers vast

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voor Kerstmis proberen de meeste politieke partijen hun lijstvorming rond te hebben voor de komende federale en Vlaamse verkiezingen. N-VA heeft alvast een top vijf vastgelegd en ook de lijstduwersplaatsen. De partij verjongt met Eva Ryde uit Ieper op plaats twee Vlaams en Charlotte Verkeyn uit Oostende op de vierde plaats federaal. Axel Ronse uit Kortrijk en Maaike Devreese uit Brugge zijn nu Vlaams parlementslid maar komen op de federale lijst te staan.

Vlaamse lijst: 'tandem' Loones-Ryde

Eva Ryde wordt de running mate van Sander Loones. Zij is vandaag schepen in de stad Ieper en zal op de Vlaamse lijst de tweede plaats innemen.

De top vijf wordt vervolledigd door Bert Maertens, Vlaams Parlementslid en burgemeester in Izegem (plaats 3), Gijs Degrande, voormalig schepen in Beernem en fractiemedewerker buitenlands beleid in het Vlaams parlement (4) en Griet Van Ryckeghem, schepen in Menen (5).

De lijstduwers Vlaams zijn huidige volksvertegenwoordigers Cathy Coudyser uit Knokke-Heist en Wilfried Vandaele, de burgemeester van De Haan.

Dedecker - Devreese op de kamerlijst

Ook voor de Kamer was de kopman reeds bekend: Jean-Marie De Decker, onafhankelijk Kamerlid en burgemeester van Middelkerke is lijsttrekker.

Uittredend Vlaams parlementslid Maaike De Vreese uit Brugge komt op de tweede plaats. Op de derde plaats staat Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen in Kortrijk Axel Ronse. Zij maken dus allebei mogelijk een switch.

De lijst wordt gevolgd door schepen in Oostende Charlotte Verkeyn. Arts en gewezen kamerlid Ann Capoen uit Brugge staat op de vijfde plaats. Lijstduwers zijn Brecht Vermeulen en Marc Descheemaeker.

Geert Bourgeois duwt toch nog Europees

Geert Bourgeois is aan zijn laatste maanden bezig als Europarlementslid. Toch duwt hij nog de Europese lijst. Daphne Dumery, advocate en gewezen Kamerlid en Burgemeester van Blankenberge, staat er op de vierde plaats.

“Waar Brussel nood aan heeft? Minder show, meer West-Vlaanderen! En dat brengen wij met onze N-VA kandidaten: mensen die hard werken, die kiezen voor onze lokale ondernemers en lokale verenigingen, en die met gezond verstand willen besturen. "

Sander Loones, Vlaams lijsttrekker N-VA
Bart Coopman