Nieuws
 | update 

N‑VA- man­da­ta­ris­sen drin­gen afge­slo­ten lege wacht­zaal van sta­ti­on Brug­ge binnen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De lokale afdeling van N-VA is vanmorgen de gesloten stationshal van Brugge  binnengedrongen. Als protest tegen de sluiting van de hal door de NMBS. De loketten zijn er al een tijd weg, maar je zal er ook in de toekomst als reiziger niet meer binnen kunnen. Een doorn in het oog van velen. "De sluiting is een schande," zegt N-VA. NMBS reageert: "De hal wordt aangepakt en krijgt wel degelijk een nieuwe functie."

Gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche vindt dat de hal weer een plaats moet worden waar mensen kunnen wachten op hun trein. "Doe het meteen terug open. Zet die poorten open. Laat mensen weer binnen en buiten. Heropen ook de lokettenzaal hier vooraan, dat is ook logisch dat je aan de voorkant je lokketten houdt. Plaats er het toerismebureau in, een politiebureau, zorg dat de toiletten terug opengaan. Misschien gaat de buffetzaal weer open. Dit wordt weer een levendige stationshal. Dit is zo jammer, dit mogen we niet laten gebeuren."

Historische muurschilderingen

Ook wil N-VA dat de historische muurschilderingen worden hersteld en bewaard. Vlaams parlementslid Maaike De Vreese vraagt erfgoedminister Matthias Diependaele om op te treden tegen “deze verwaarlozing”. 

De N-VA-mandatarissen blijven een halfuurtje in de afgesloten inkomhal maar noch de NMBS, noch de politie merkt het op. "Een klein beetje burgerlijke ongehoorzaamheid maar je mag er zeker van zijn dat wij hier absoluut niets beschadigen maar dat we er net voor zullen zorgen dat deze stationshal weer naar waarde geschat wordt en weer geopend wordt voor het grote publiek."

station brugge interieur
Nieuws

Historische wachtzaal in station van Brugge blijft dicht

Actie station 1
Actie station 2
Actie station 3

"Een klein beetje burgerlijke ongehoorzaamheid maar je mag er zeker van zijn dat wij hier absoluut niets beschadigen."

Maaike De Vreese

Het stadsbestuur overlegt maandag met de NMBS over de toekomst van deze inkomhal. Want ook de stad wil dat de inkomhal weer toegankelijk is voor  reizigers.

Reactie NMBS

NMBS opende in mei 2023 haar vernieuwde travel center voor de reizigers aan de kant Sint-Michiels van het station van Brugge. Die nieuwe klantenruimte is voorzien van sanitaire uitrustingen en andere moderne onthaalvoorzieningen waaronder een wachtzaal. In dat kader werd beslist de historische inkomhal eind december buiten dienst te nemen en werk te maken van dringende herstellingswerken en geplande instandhoudingswerken. De betrokken diensten van de stad werden hiervan ook ingelicht.

Woordvoerder Bart Crols: “Momenteel loopt een offerte-aanvraag om het wandfresco in de hal te fixeren, met aansluitende uitvoering van de werken. Ook de schade aan het plafond van de ondergang naar de hal zal worden hersteld en de volledige dakdichting zal worden vernieuwd. Al deze acties zijn momenteel lopende. Parallel wordt werk gemaakt van een nieuwe invulling van de historische hal en dit met het volste respect voor het historische karakter van de beschermde ruimte. Hierover zal onder meer met de stad worden overgelegd. NMBS heeft de vaste wil om de historische hal zo snel mogelijk terug voor het publiek te openen en dit met een invulling die recht doet aan het historische karakter.”

Ben Storme
Jens Lemant