Nieuws

N‑VA Brug­ge wil kunst­schat­ten in Wal­bur­ga­kerk vrijwaren

2017-08-22 00:00:00 - N-VA Brugge wil kunstschatten in Walburgakerk vrijwaren

De Brugse N-VA maakt zich zorgen over de vele kunstschatten binnenin de Sint-Walburgakerk.

“Wat ook de toekomst van dit gebouw wordt, we moeten er alles aan doen om het prachtige interieur en alle voorwerpen daar te behouden”, zeggen raadslid Martine Bruggeman, Vlaams parlementslid Cathy Coudyser en senator-lijsttrekker PVDD in koor.

De kerkelijke overheid moet beslissen wat er met de kerk dient te gebeuren, maar volgens Pol Van Den Driessche zou een museum van religieuze kunst een mooie nieuwe invulling kunnen zijn.  "Onze grootste zorg”, beklemtoont gemeenteraadslid Martine Bruggeman, “gaat uit naar de kunstschatten die vandaag in de Sint-Walburgakerk te bewonderen zijn".  De N-VA denkt daarbij onder meer aan het marmeren hoogaltaar uit 1643, het schilderij uit 1783 van de Bruggeling Joseph Suvée en aan de witmarmeren communiebank die beschouwd wordt als het mooiste kerkelijk patrimonium van Brugge.

Uit navraag van Vlaams parlementslid Cathy Coudyser blijkt immers dat het beschermingsbesluit van de Walburgakerk uit 1939, niet nadrukkelijk stipuleert dat ook de inboedel van het gebouw onder dat besluit valt. Dit betekent dat een koper de kunstschatten kan verwijderen uit het gebouw als de kerk ontwijd en verkocht zou worden. Daarom richt zij een vraag aan minister van Erfgoed Geert Bourgeois waarin zij vraagt of er een beheerplan voor de kerk bestaat en of de eigenaar een nieuwe bestemming of nevenbestemming kan geven zonder beheerplan of kerkenbeleidsplan.

De redactie