Nieuws

Mor­gen vak­bonds­ac­ties bij De Lijn, Trein­Tram­Bus is sta­kin­gen beu

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Slechts 56 procent van de bussen van De Lijn rijdt morgen uit in West-Vlaanderen, bij de Kusttram is dat zelfs maar 44 procent. De vakbonden staken morgen.

De vakbonden voeren actie tegen een wetsvoorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne over het recht op collectieve actie. De actie is niet gericht tegen de openbaarvervoersmaatschappij, al neemt het personeel dus wel deel. 

Gemiddeld de helft van de bussen en trams rijdt dus morgen niet. "Alweer niet," zegt voorzitter Peter Meukens van reizigersorganisatie TreinTramBus. "We zijn het echt beu. De reizigers zijn al zo vaak geplaagd door afgeschafte ritten, dat de vakbonden hier niet nog een schepje bovenop moeten doen." 

"Niet op kap van reizigers"

Meukens benadrukt dat het dit jaar al de vierde actiedag is. "De vorige acties gingen over de vakbondsvrijheden en de strijd tegen sociale dumping, een pleidooi voor betere openbare diensten en maatregelen voor meer koopkracht en fiscale rechtvaardigheid. Allemaal nobele doelen, maar leg ons uit waarom trams en bussen dan niet rijden."

"Officieel gaat het om een actiedag, in de praktijk is dat een staking. Wij hebben er alle begrip voor dat werknemers voor hun rechten opkomen en betogen. Maar dat moet niet op de kap van de reizigers", zegt de voorzitter.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse