Nieuws

Monu­ment voor Metal­li­ca in Pope­rin­ge, band bedankt de stad in video: Hel­lo, Pope­rin­ge Belgium!”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Poperinge is een monument onthuld voor Metallica. 40 jaar geleden trad de legendarische metalband er drie keer op. Hun succes zou daar begonnen zijn. De bandleden bedankten de stad met een videoboodschap.

De gitaar van Metallica-frontman James Hetfield werd in cortenstaal geplaatst aan Maeke Blyde, de zaal waar zijn metalband veertig jaar geleden optrad. Metallica was toen nog niet beroemd, maar wel een groep die duidelijk in opmars was. “Het is verbazingwekkend dat jullie dit nog herinneren en een monument zetten bij Maeke Blyde”, zeggen de bandleden van Metallica. “We danken iedereen om dit mogelijk te maken. Geniet van het Heavy Sound Festival dit weekend en we hopen je ooit nog eens te zien.”

“Het is verbazingwekkend dat jullie dit nog herinneren en een monument zetten."

James Hetfield

Begin jaren ‘80 waaide er een nieuwe wind doorheen het internationale muzieklandschap. Ook door zijn geografische ligging dicht bij Calais, en Engeland groeide Poperinge uit tot het mekka van een steeds groter wordend hardrock legioen. Groepen als Motörhead, Gillan, Def Leppard, Accept, UFO, Manowar en Saxon passeren in zaal Maeke-Blyde die voor de gelegenheid al gauw tot ‘betontempel van Vlaanderen’ werd omgedoopt.

Metallica1 kopie
Metallica2 kopie
Metallica3 kopie
Metallica4 kopie

Maar het hoogtepunt werd bereikt in het legendarische jaar 1984. In dit jaar verkast het Heavy Sound Festival voor hun tweede editie naar de Don Bosco velden in Poperinge waar groepen als Twisted Sister, Mercyful Fate en Metallica op de affiche staan. Die laatste groep speelt dat jaar drie maal in de Hoppestad. Eerst in het voorjaar als support van Venom, daarna op het Heavy Sound Festival en tenslotte een paar maanden later als headliner.

Programma dit weekend


Het was dus een grand cru jaar dat 40 jaar na datum aan de hand van tal van activiteiten in en rond zaal Maeke-Blyde wordt herdacht, met Metallica als rode draad. Er is een tentoonstelling, er zijn optredens en er is ook een Heavy Sound Pub.

Het volledige programma vind je hier.

Ben Storme