Nieuws

Miss Bel­gië: West-Vlaam­se fina­lis­ten val­len niet in de prijzen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het Plopsa Theater in De Panne is Kenza Ameloot uit Sint-Amandsberg gisteravond tot nieuwe Miss België gekroond. De West-Vlaamse finalisten overleefden de schiftingsrondes, maar vielen uiteindelijk niet in de prijzen. In tegenstelling tot vorig jaar is alles rustig verlopen, al was er dit jaar wel een verhoogde waakzaamheid.

Gisterenavond ging in het Plopsa Theater in De Panne de finale van Miss België door. In en rond het theater hielden politie-eenheden discreet een oogje in het zeil. De dreiging van vorig jaar hing nog als een schaduw over de verkiezingsshow.

Opvallend: in de top vijf finalistes zat geen enkele West-Vlaamse. Juliette Popeye (18) uit De Panne en Ilouna Aneca (17) uit Oostende waren bij de 15 beste kandidaten, maar daar bleef het voor hen ook bij. Het kroontje ging uiteindelijk naar Kenza Ameloot (21) uit Gent. Toch kijken ze beiden positief terug op hun parcours. "De groei van alle meisje is fantastisch, net zoals de vriendengroep die hier is ontstaan", zegt Ilouna. Voor Juliette betekende de wedstrijd heel wat voor haar persoonlijke groei: "Ik ben veel rijper en sterker geworden door dit avontuur. Ik denk dat dit mij enorm helpt voor het verdere leven."

"Ik ben veel rijper en sterker geworden door dit avontuur."

Juliette Popeye, finaliste

Voor het eerst is ook een transvrouw bij de laatste 32 kandidaten: Lennie Blockmans uit Antwerpen. "In een sociaal klimaat als vandaag is dat heel fijn om mee te maken. De reacties op mijn deelname waren wel heel heftig. Ik denk dat we kunnen constateren dat België er absoluut niet klaar voor was om mij met een kroon te zien", aldus Blockmans.

De laatste keer dat een West-Vlaamse kandidate zich Miss België mocht noemen, was in 2021. Toen won de Harelbeekse Kedist Deltour.

Stefaan Six
Laurens De Jaegher