Nieuws

Minis­ter Cre­vits brengt bezoek aan West­hoek om uit­da­gin­gen in de regio te bespreken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het burgemeestersoverleg van de Westhoek kwam bijeen in een extra zitting om in overleg te treden met Vlaams minister Hilde Crevits. De minister is onder meer bevoegd voor Binnenlands Bestuur en Plattelandsbeleid. De burgemeesters maakten van de gelegenheid gebruik om de minister wegwijs te maken in de uitdagingen van de Westhoek.

Veel aandacht ging uit naar het samenwerkingsmodel van de Westhoek. Zeventien betrokken gemeenten werken nauw samen. Door die samenwerking kunnen ze Vlaamse subsidies verwerven en kunnen de gemeenten afzonderlijk zich focussen op de dienstverlening aan burgers, ondernemers en verenigingen.

"Het is belangrijk dat Vlaanderen oplossingen op maat van landelijke regio’s ondersteunt. We pleiten voor een heuse regio-deal"

Christof Dejaegher, voorzitter burgemeesteroverleg Westhoek

Regionale uitdagingen

Burgemeesters ontvangen heel veel signalen van inwoners en hebben hierdoor een goede kijk op uitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd. Op het overleg met minister Crevits werd er stilgestaan bij thema’s zoals de arbeidsmarktkrapte, de nood aan opleidingsvoorzieningen in eigen streek, de schaarste aan ruimte voor bedrijvigheid, de uitvoering van de noodzakelijke investeringen in het waterbeleid voor de wateroverlast, toerisme als belangrijke economische pijler, het beheer van de open ruimte.

"Voor het aanpakken van deze thema’s is samenwerking met de Vlaamse overheid van belang", klinkt het.

DVV Westbewaardegeheim
Nieuws

Ludieke campagne 'het West-bewaarde geheim' wil krappe arbeidsmarkt in Westhoek aanpakken

Afbeelding van Whats App op 2025 02 13 om 10 13 30 283d13ca

Publieke, semi-publieke of private dienstverlening minder aanwezig

Het bezoek van de minister werd afgerond met een dubbel plaatsbezoek waarbij een lans werd gebroken voor ‘dienstverlening aan de Westhoeker’. "Afgelopen decennia stellen we vast dat publieke maar ook private of semi-publieke dienstverlening steeds minder in de Westhoek aanwezig is", zegt Christof Dejaegher, voorzitter van het burgemeesteroverleg.

Daartegenover staat dat niet alle dienstverlening op afstand kan worden georganiseerd, maar dat er wel degelijk nog steeds nood is aan ‘nabije dienstverlening’. Dit werd sprekend geïllustreerd door het bezoek aan het sociaal project ‘Woppaaaa’ aan het station van Diksmuide en het Medisch Centrum van het Jan Yperman ziekenhuis in Diksmuide. "Beide zaken illustreren mooi hoe krachten die samenwerken in de streek erin slagen om die nabije dienstverlening te realiseren."

De redactie