Nieuws

Min­der goeie cij­fers voor haven Zee­brug­ge door wereld­wij­de span­nin­gen en ver­tra­ging eco­no­mi­sche groei

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

2023 was een jaar vol uitdagingen voor de fusiehaven Antwerp-Bruges, waar de haven van Zeebrugge onder valt. Het aantal verhandelde goederen daalde in vergelijking met 2022 met 5,5% tot 271 ton.

Oorzaken zijn de internationale spanningen en de vertraging van de wereldwijde economische groei. Het marktaandeel van het containersegment van de haven bleef wel groeien ten opzichte van de andere havens en bevestigt de sterke wereldwijde positie van Port of Antwerp-Bruges in dit segment.

Havencijfers

Meer auto's en meer cruiseschepen

Zeebrugge verwelkomde in 2023 169 cruiseschepen en 953.048 passagiersbewegingen, wat 2023 tot een recordjaar maakt. Een spreiding van cruises zowel doorheen het jaar als tijdens de week, zorgde voor een gespreide instroom. In 2023 werden ook 3,56 miljoen nieuwe auto’s overgeslagen, een groei op jaarbasis van 9,0%. Dirk De fauw, ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges: "Het aantal nieuwe voertuigen stijgt enorm. We gaan naar bijna 4 miljoen nieuwe voertuigen. Het betekent ook heel veel tewerkstelling. We zoeken nog altijd bijkomend personeel om deze werkzaamheden uit te voeren."

"We zijn een haven van mensen, voor mensen en zijn ons bewust van de impact van onze activiteiten. Daarom blijven we inzetten op de kwaliteit van onze omgeving.”

Dirk De fauw, ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges

Dirk De fauw, burgemeester van de stad Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges: “We zijn ondertussen al ruim anderhalf jaar één haven en de toegevoegde waarde laat zich duidelijk zien, vooral gezien de huidige moeilijke context. Daardoor kunnen we de containervolumes spreiden over beide platformen en zijn we een sterker merk als haven op internationaal niveau. Als fusiehaven zetten we samen met de industrie ook belangrijke en essentiële stappen in de energietransitie, op weg naar een klimaatneutrale haven in 2050. ​ Maar onze focus ligt naast economie en klimaat ook op mens en omgeving. We zijn een haven van mensen, voor mensen en zijn ons bewust van de impact van onze activiteiten op de omgeving en de omwonenden. Daarom blijven we inzetten op de kwaliteit van onze omgeving.”

Ben Storme