Meta moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche schadevergoeding betalen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram, moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche uit Brugge ruim 27.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. Het bedrijf legde tussen februari en december 2021 een 'schaduwban' op het Facebook-account van Vandendriessche, maar motiveerde dat onvoldoende, vindt het hof.
Op 19 februari 2021 legde Meta een zogenaamde 'schaduwban' op de Facebookpagina van Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche, waardoor het bereik van de pagina fors werd ingeperkt.
In mei 2021 werd het advertentie-account van de uiterst rechtse politicus geblokkeerd. Volgens Meta plaatste Vandendriessche herhaaldelijk inhoud die in strijd was met de voorwaarden en richtlijnen van Facebook. Het ging om "haatdragend taalgebruik, steun aan gevaarlijke individuen en haatorganisaties en pesten en intimidatie", zegt het Gentse hof van beroep. Concreet sprak Meta van acht berichten waarin een nazi-boekverbranding zou zijn afgebeeld.
Minder bereik
Het bedrijf beweert dat alle maatregelen tegen eind 2021 werden opgeheven, maar volgens Vandendriessche klopt dat niet. Hij baseerde zich daarvoor op het gemiddelde bereik van zijn Facebook-pagina. Dat zakte van bijna 90.000 in 2021 naar 4.614 in de periode van de schaduwban. Nadien, in 2022 en 2023, klom het gemiddelde bereik wel weer tot ruim 24.000, maar de cijfers van 2021 kwamen niet meer in zicht.
De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde eerder dat de Belgische rechtbanken geen rechtsmacht hebben om over de zaak te oordelen, maar Vandendriessche ging daartegen in beroep. Het hof in Gent achtte zich wel bevoegd en bij tussenarrest van 24 oktober 2022 legde het Meta zelfs een dwangsom op van 1.000 euro per uur dat de schaduwban doorging.
Niet genoeg gemotiveerd
Volgens het hof kon het bedrijf op geen enkele manier preciseren hoeveel schendingen noodzakelijk zijn om zo'n maatregel op te leggen. Bovendien kon Meta de berichten met de nazi-boekverbranding niet aantonen.
Nu werd Meta ook ten gronde veroordeeld. Het bedrijf heeft "niet gehandeld overeenkomstig het beginsel van de uitvoering te goeder trouw van overeenkomsten", oordeelt het hof van beroep. Meta heeft de schaduwban voor Vandendriessche onvoldoende gemotiveerd, en biedt ook "onvoldoende procedurele waarborgen" aan de gebruikers die zo'n maatregel krijgen opgelegd.
Het bedrijf moet Vandendriessche nu een schadevergoeding van 27.279,03 euro betalen. Dat bedrag moet volgens het hof de advertentiekosten compenseren die Vandendriessche bijkomend moest uitgeven als gevolg van de schaduwban op zijn pagina.