Nieuws

Met een tic­ket­je naar een begra­fe­nis: plech­tig­he­den van­af nu moge­lijk in zalen Brugs Cultuurcentrum

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Stad Brugge en het Cultuurcentrum hebben een regeling uitgewerkt om begrafenissen en herdenkingsplechtigheden onder bepaalde voorwaarden toe te staan in enkele van hun zalen.  In de Stadschouwburg zal de begrafenisondernemer met tickets moeten werken. 

De Brugse begrafenisondernemers ondervinden dat de aula’s van het crematorium De Blauwe Toren heel druk bezet zijn. Private aula's van begrafenisondernemers kunnen door hun kleinschaligheid de vraag ook niet altijd opvangen. Vandaar deze tijdelijke regeling.

Trendsetter

Schepen van cultuur Nico Blontrock: ‘Een dergelijke regeling is een zeldzaamheid in Vlaanderen. We zijn hiermee dus trendsetters. Dat is minder evident dan het lijkt, want er hangen nogal wat uitdagingen aan vast: zo is het evident dat de normale werking van de zalen niet verstoord mag worden. Op de momenten waarop voorstellingen voorzien zijn, en tijdens de op- en afbouw ervan zijn begrafenissen en herdenkingsplechtigheden uiteraard niet mogelijk. Gezien de bloeiende werking van het Cultuurcentrum zullen er dus maar uitzonderlijk zulke plechtigheden kunnen plaatsvinden. Ook de inzet van personeel, waarbij meestal snel geschakeld moet worden in dergelijke situaties, vraagt extra flexibiliteit.’

Ticketsysteem

Het stadsbestuur zal het gebruik van de zalen van het Cultuurcentrum alleen toestaan voor Bruggelingen met een grote culturele of maatschappelijke verdienste. In de Schouwburg is het gebruik van tickets bovendien verplicht. De begrafenisondernemer zal dus moeten instaan voor het verdelen van tickets met daarop de zitplaatsen van de aanwezigen. 

Ben Storme