Nieuws

Mer­ce­des Van Vol­cem (Open VLD) trekt kan­di­da­tuur in voor Vlaam­se lijst: Na over­leg met mijn doch­ter heb ik de knoop doorgehakt”

Mercedes van volcem

Vlaams parlementslid voor Open VLD Mercedes Van Volcem trekt zich terug van de Vlaamse lijst en steunt de kandidatuur van haar stadsgenoot Jasper Pillen als lijsttrekker. "Natuurlijk had ik graag met volle goesting verder gedaan, maar het is een heel moeilijke tijd voor onze de partij", zegt ze in een persmededeling.

"Na 24 jaar inzet" beslist Mercedes Van Volcem om zich niet meer kandidaat te stellen voor Open VLD op de Vlaamse lijst. Dat doet ze naar eigen zeggen na overleg met haar dochter.

"Mijn kandidatuur handhaven zou zowel Jasper als mezelf schaden."

Mercedes Van Volcem

Van Volcem laat weten dat ze beslist heeft om de toekomst van haar stadsgenoot Jasper Pillen alle kansen te geven als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. "Mijn kandidatuur handhaven zou zowel Jasper als mezelf schaden. Ik zal hem steunen in zijn campagne in deze moeilijke tijd."

Afgelopen weekend liet Pillen op sociale media weten dat hij gaat voor het lijsttrekkerschap op de Vlaamse lijst voor de verkiezingen in juni 2024. Door het ontslag van partijgenoot Vincent Van Quickenborne als minister van Justitie verliest hij zijn zitje in de Kamer.

706 BB BL LINK Sopvolging Van Quickenborne
Nieuws

Jasper Pillen (Open VLD) verlaat Kamer maar mikt op lijsttrekkerschap

"Met passie gestreden"

Van Volcem stelt dat ze als parlementslid "met veel passie streed voor diverse dossiers". “Ik streed voor de afschaffing van erfbelastingen, een menselijke en niet onverschillige overheid en tegen Kafka (gevoel van machteloosheid tegen een bureaucratie, red.) en tegen levenslange sociale huur.”

De Brugse politica hield eerder deze week nog een pleidooi voor meer vrouwelijke lijsttrekkers. Dat deed ze in aanloop naar de moeizame lijstvorming van Open VLD in Antwerpen. Ze zei toen ook het aangekondigde vertrek van Gwendolyn Rutten te betreuren.

Lijsttrekker voor Brugge

Van Volcem is in Brugge schepen van Openbaar Domein, Financiën en Eigendommen. In maart liet ze weten dat ze voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 als lijsttrekker naar de kiezers wil trekken.

Dat doet ze niet onder de vlag van Open VLD, wel onder de stadslijst 'VOOR BRUGGE'.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere