Nieuws

Gra­tis men­stru­a­tie­pro­duc­ten voor scho­lie­ren in Roeselare

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De stad Roeselare wil menstruatie bespreekbaar maken en het taboe dat er nog altijd rond bestaat doorbreken. Daarom komen er 40 menstruatiekastjes met gratis maandverbanden in scholen en er is een podcast gemaakt. Uit een enquête blijkt dat 3 procent van de meisjes geen toegang toegang heeft tot maandverbanden en tampons als ze dat nodig hebben. Het project wordt niet toevallig vandaag voorgesteld, 28 mei op Menstruatiedag.

Uit recente cijfers van Caritas Vlaanderen blijkt bovendien dat 1 op 10 jongeren onvoldoende toegang heeft tot menstruatieproducten, en dat is voor de stad Roeselare onaanvaardbaar. In een eerste fase zijn er 40 menstruatiekastjes ter beschikking gesteld om te installeren in scholen en bij enkele sociale organisaties. Zo worden menstruatieproducten beter toegankelijk voor wie er nood aan heeft.

Menstruatie1
Menstruatie2
Menstratie3

Daarnaast start de Stad een proefproject waarbij ze menstruatiekastjes installeert in openbare toiletten. Het eerste kastje wordt voorzien in RSL Op Post (Brugsesteenweg 44). Later kan dit uitgebreid worden naar alle openbare toiletten in Roeselare.

Er is trouwens ook een podcast over het thema gemaakt met jongeren én oudere vrouwen uit een woonzorgcentrum.

Ben Storme