Nieuws
 | update 

Menen mar­gi­naal­ste stad van Vlaan­de­ren’ vol­gens ludie­ke onlineverkiezing

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Menen is de Marginaalste stad van Vlaanderen. Toch volgens een onlineverkiezing op Facebook. Dat Menen de titel "wint", is geen verrassing. Het stadsbestuur wil er niet teveel aandacht aan besteden. Andere inwoners willen dan weer het ludieke ervan benadrukken. 

Al vijf jaar lang is Menen verkozen tot de 'marginaalste Stad van Vlaanderen'. Dit jaar was ook Aalst kanshebber. Oostende eindigde op een derde plaats. Maar Menen is die titel eigenlijk liever kwijt dan rijk. De oproep van het stadsbestuur om niet te stemmen op de online actie, kende dus een omgekeerd effect.

Ludieke actie positief gebruiken

Er zijn ook inwoners van Menen die de luchtige stemming willen gebruiken om Menen in de kijker te zetten. Zo is er een handelaar die er een schepje bovenop doet: elke klant die in zijn zaak een burger koopt, krijgt er een gratis blik Cara Pils bovenop. "De actie loopt al sinds vanmiddag. Ondertussen is er al een palletje Cara door, de mensen appreciëren het." 

Volgens de handelaar zou het bestuur beter de troeven van Menen onderstrepen, in plaats van de mensen tegen elkaar op te zetten. Zo zijn er vier scholen in het centrum, is er een mooi ziekenhuis en zijn er betaalbare woningen in de stad. 

"Vroeger kon ik niet verdragen dat ze ons marginaal noemden en dat wij minderwaardig waren."

Menenaar Christophe Decoene

Toch zorgt de stemming bij veel inwoners voor gemengde gevoelens. Het woord "marginaal" blijkt soms moeilijk te verteren. Zo ook bij Menenaar Christophe Decoene. "Vroeger kon ik niet verdragen dat ze ons marginaal noemden en dat wij minderwaardig waren. We zijn evenveel waard als een Kortrijkzaan of een Bruggeling. En daar mogen we fier op zijn."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Laurens De Jaegher