Nieuws

Meer dan 900.000 West-Vla­min­gen schui­ven aan voor stem­bu­reaus onder stra­len­de zon

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De verkiezingsdag voor zowel het Vlaams, federaal en Europees parlement is aangebroken. De meerderheid van de ruim 900.000 West-Vlaamse kiezers gebruikt nog potlood en papier, maar in de centrumsteden en aan de kust verloopt de stembusgang digitaal. In Kortrijk, Koksijde en Roeselare waren er wel enkele stemcomputers tijdelijk defect.  

De stembureaus startten zondagochtend al vroeg op. In Handzame waren de vrijwilligers om kwart voor zeven al druk in de weer om de stembusgang voor te bereiden. "Wij moeten alles klaarmaken: er is een hele 'paperasserij', alles moet klaargezet worden", zegt Dries Uyttenhove, voorzitter van het stembureau. Vanaf acht uur konden de eerste kiezers hun stem uitbrengen. Sommigen stonden al voordien te wachten voor de deur. 

Eerste keer stemmen

In Kortrijk vormde zich ook al vroeg een rij. Daar kozen de stemgerechtigden een partij of naam op de stemcomputer. "Met een computer is dat gemakkelijk", vindt kiezer Bernard. Daarnaast stemmen sommigen niet enkel voor zichzelf maar ook voor een ander. Ze hebben een volmacht om de stem in te dienen voor een kennis of vriend die zelf niet in het land is of tot aan het kiesbureau raakt. "Ik had een volmacht van mijn grootmoeder", deelt Emile. "Daarom ging ik naar twee stembureaus, waar het druk was maar het vlot verliep."

Een andere groep kiezers maakt voor het eerst zijn keuze. Vanaf 16 jaar mogen jongeren voor het Europees parlement stemmen en vanaf 18 jaar voor het Vlaamse en federale parlement. "Ik weet gewoon niet wat ik moet verwachten", vertelt de 20-jarige Aline uit Kortrijk. Thibaut uit Handzame, 17 jaar, stemt voor de Europese verkiezingen op Vlaams Belang. "Ik vind het wel een beetje raar dat de rest op iedereen mag stemmen en ik enkel Europees", zegt hij. Hoe heel West-Vlaanderen heeft gekozen, zal vanaf deze namiddag duidelijk worden. 

Eerstekeusaline
Robbe Wets