Nieuws
 | update 

Mast per mast ver­dwijnt hoog­span­nings­lijn naar Zwevegem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de grens van Rollegem bij Kortrijk en Moeskroen is Elia begonnen met het afbreken van een hoogspanningslijn naar Zwevegem. Die is verouderd en moet weg. De bevoorrading van elektriciteit gaat voortaan via andere hoogspanningslijnen.

De hoogspanningslijn komt uit 1936 en is intussen verouderd. Mast per mast verdwijnt de lijn uit het straatbeeld.

"In totaal gaat het om 58 masten, waarbij de werken een jaar gaan duren.”

Lotte Van Der Stockt, Elia

“We zullen gefaseerd dat tracé aanpakken. Eerst worden de elektriciteitsdraden verwijderd. Uiteindelijk zullen dan de masten afgebroken worden. In totaal gaat het om 58 masten, waarbij de werken een jaar gaan duren”, legt Lotte Van Der Stockt van Elia uit.

“Lijn wordt niet vervangen”

Het tracé is 9,5 kilometer lang en loopt tot aan Transfo in Zwevegem. 88 jaar lang kwam de elektriciteit voor de regio langs deze lijn. Nu is ze overbodig, door de manier waarop het elektriciteitsnet nu is ingedeeld. 

“De elektriciteitsbevoorrading zal via een andere manier, via Menen, Moeskroen en Ieper, zo Moeskroen-Zwevegem bevoorraden eigenlijk. De lijn wordt dus niet vervangen”, klinkt het bij Elia.

Kabels opvangen

Eens de masten neergehaald zijn, verknipt een krachtige metaalschaar de constructies ter plaatse. Daarna worden ze verschroot tot kleine metaalsnippers. Houten constructies moeten de kabels opvangen als ze die losmaken van de masten.

In de loop van de komende maanden zullen ze daarvoor ook één nacht de snelweg E403 moeten afsluiten, om ook daar de kabels veilig weg te kunnen nemen.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Celien Tanghe