Nieuws
 | update 

Mas­sa dode vis­sen in Oude Leie­arm Menen, brand­weer pompt zuur­stof in water

Dode vissen Oude Leiearm Menen

In Menen hebben vissers vanochtend heel wat vissterfte vastgesteld in de Oude Leiearm. Naast kleine vissen, gaat het ook om grotere exemplaren. Ze haalden ondermeer een karper van 14 kilo uit het water die nog net in leven was. 

Verschillende vissoorten happen naar lucht en heel wat vissen zijn al dood. Vissers en bewoners haalden dode brasem, snoek, snoekbaars en zeelt uit het water. De vissen vertoonden zuurstoftekort en de brandweer installeerde intussen een waterkanon om zuurstof in het water te pompen. Ook kieuwrot en gatenziekte zijn de doodsoorzaak van de vissen.

Niet de eerste problemen

Er is al langer een probleem van vervuild water daar in de Leie in Menen. Het rioleringsstelsel is er niet gescheiden en via een overstort komt vervuild water van het industrieterrein Grensland in de Leie terecht. Het bedrijf Farmchix Company dat kippenvlees verwerkt is door het stadsbestuur al op de vingers getikt en is nu van plan zelf een tijdelijke mobiele zuiveringsinstallatie te plaatsen. Later komt er bij het bedrijf dan een vaste constructie maar daarvoor wacht het op de nodige vergunningen.

Kate Baert
Brian Dewulf

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.