Nieuws
 | update 

Meer geld nodig voor poli­tie aan zee en West-Vlaams toe­ris­me”, zegt Carl Deca­luwé in jaar­lijk­se rede

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft in zijn jaarlijkse rede de hogere overheid opgeroepen om meer centen vrij te maken voor toerisme in onze provincie en politie aan zee tijdens de zomermaanden. Cijfers geven aan dat West-Vlaanderen goed is voor 45 procent van de omzet in Vlaanderen, maar slechts elf procent van de middelen komt onze richting uit.

De gouverneur moet zelf door ziekte verstek laten bij zijn jaarlijkse rede. De voorzitter van de provincieraad en de kabinetschef nemen het woord. 

In zijn rede heeft hij het over de impact van het toerisme op de tewerkstelling vooral aan de kust en in Brugge.

Herdenkingstoerisme

Ook de Westhoek verdient meer subsidie vindt hij. Met jaarlijks bijna 170.000 bezoekers staat het In Flanders Fields museum in de top vijf van musea in Vlaanderen.

"Het blijft belangrijk dat het herdenkingstoersime ook verder in de toekomst zijn rol kan spelen. In 2027 hebben we de honderdste verjaardag van de inhuldiging van de Menenpoort, in 2028 is het honderd jaar Last Post. De bedoeling is dat er in 2027-2028 een themajaar rond de Eerste Wereldoorlog wordt opgezet", zegt Peter Slosse van Toerisme Ieper.

Arbeidskrapte

"In 2021 waren er maar liefst 41.388 jobs in toerisme, een lichte stijging ten opzichte van het pre-corona jaar 2019. Het grootste deel daarvan situeert zich in de horeca en de voeding- en drankverstrekkers (54%)", klinkt het.

De cijfers laten echter ook een uitdaging zien, namelijk de schaarste op de toeristische arbeidsmarkt. "Het herstel van de sector na de pandemie heeft geleid tot een grote vraag naar arbeidskrachten, vooral aan de kust. Vacatures raken met moeite ingevuld."

De gouverneur wijst daarvoor ook naar de opleidingen. De studierichting Horeca wordt aangeboden op drie plaatsen in West-Vlaanderen en de richting Restaurant en keuken op negen plaatsen, samen goed voor 1.149 leerlingen. "Dit is te weinig om de noden in te vullen. Bovendien is er een gebrek aan masteropleidingen Toerisme, want die studenten moeten naar Leuven of naar het buitenland."

Meer politie aan zee

Bovendien wil de gouverneur meer middelen voor de politie en hulpdiensten aan de kust tijdens de drukke zomermaanden. "Voor Oostende gaan we op zomerse dagen van 75.000 naar 370.000 mensen. De impact op de hulpdiensten is hierdoor bijzonder groot. Voor de brandweerpost Oostende alleen gaat dit over 10.000 oproepen op jaarbasis en 40.000 voor Hulpverleningszone Brugge."

Volgens de gouverneur zijn de huidige middelen onvoldoende. "In de verdeling van de werkingsmiddelen voor brandweer is bijvoorbeeld met deze cijfers in geen enkel opzicht rekening gehouden. Maar ook voor politionele inzet, zien we eenzelfde knelpunt. Ondanks de inzet van cavalerie en een structurele versterking van 28 mensen van de federale politie, schieten de lokale zones in de kuststreek heel dikwijls handen tekort."

Decaluwé pleit daarom voor meer bijstand en middelen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere