Nieuws

Loka­le poli­tie recu­pe­reert geld na vriend-in-nood-fraude

De lokale politie Damme/Knokke-Heist heeft vorige week een geldbedrag van zowat 2500 euro gerecupereerd na een aangifte van vriend-in-nood-fraude via WhatsApp.

Een 54-jarige vrouw ontving via een onbekend telefoonnummer een Whatsappbericht van haar ‘zoon’. Zijn gsm-toestel was defect en hij kon niet aan zijn bankrekening. De jongen had dringend geld nodig en vroeg zijn moeder in totaal 2.455 euro over te schrijven op een rekeningnummer. De ouders roken pas onraad toen hun zoon nog meer geld wou. De verdachte rekening is ondertussen geblokkeerd en blijkt afkomstig van een ‘geldezel’.

Een geldezel leent zijn bankrekening, bankkaart en pincode uit aan een oplichter in ruil voor een geldsom. Uit het politieonderzoek blijkt dat de oplichter samenwerkte met vier geldezels en nog andere slachtoffers heeft gemaakt. Ook een vrouw uit Retie krijgt haar geld terug. Van de oplichter ontbreekt momenteel elk spoor. De geldezels zijn wel geïdentificeerd en moeten zich verantwoorden voor de rechtbank.

De politie waarschuwt voor de fraude. Wie van een familielid of vriend online een vraag krijgt om dringend een geldsom over te schrijven, belt de persoon in kwestie best eerst op.  Wie een slachtoffer is kan een afspraak maken via www.politie.be/5446 en aangifte doen bij de lokale politie. Je kan ook terecht bij FOD Economie via www.meldpunt.belgie.be.

Redactie