Nieuws

Leer­lin­gen VTI maken kunst­werk voor Beaufort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de dijk in Koksijde zijn leerlingen van het VTI in Brugge een kunstwerk aan het maken voor kunsttriënnale Beaufort. Het gaat om een groot werk in beton van een Argentijnse kunstenaar. Beaufort start op 27 maart en loopt tot en met 3 november.

De leerlingen bestudeerden de plannen van het kunstwerk en berekenden hoeveel beton er nodig is. En nu voeren ze het werk uit. Lore Bilcke, leerling VTI Brugge: "We moeten de bekisting maken en we gaan het kunstwerk in beton gieten. Het is leuk. Het is een ervaring."

Wat het precies wordt, is voorlopig nog een verrassing.

18 kunstenaars, 2 werken per gemeente

Deze editie zijn er 18 nationale en internationale kunstenaars. In elke gemeente komen er twee werken.  Els Wuyts, curator Beaufort24: "We zijn van De Panne tot in Knokke-Heist volop bezig. Er zijn werken die
in het atelier klaar staan om naar de kust te transporteren, voor andere worden de funderingen gelegd. Het gebeurt in stapjes. Het is niet altijd makkelijk met dit weer. Er zijn verschillende werven om alles tegen 27 maart klaar te hebben." 

Beaufort24 a
Beaufort24 b
Beaufort24 kunstwerk beton

De triënnale aan zee vindt al voor de achtste keer plaats. Het is ondertussen een vaste waarde aan de kust en spreekt een breed publiek aan. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor toerisme: "Deze editie zou ook internationaal een voltreffer moeten zijn. Vorige keer waren we nog beperkt omwille van corona en kon met vanuit het buitenland nog niet zo niet vlot naar ons land komen. Nu zetten we ook enorm in op die internationale uitstraling."

De vorige editie in 2021 lokte één miljoen bezoekers.

Nathalie Dewulf
Ben Storme