Nieuws

Leer­krach­ten gaan met leer­lin­gen in gesprek na drei­ging met schiet­in­ci­dent op school: We zijn geschrokken”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In De Lage Kouter, een school voor bijzonder onderwijs in Kortrijk, hebben de leerkrachten vanmorgen gepraat met de leerlingen nadat een oud-leerling vorige week had gedreigd met een schietincident. De school bleef daarom vrijdag uit voorzorg dicht. De minderjarige dader heeft intussen bekend en zegt dat het om een grap ging.

Vorige week donderdag besliste De Lage Kouter in Kortrijk om de lessen op vrijdag te schrappen. Aanleiding was een dreiging op Google van een oud-leerling. In het bewuste bericht schrijft hij: "Ik ga morgen dus vrijdag een schietpartij doen op jullie school omdat lage kouter moet tijdelijk gestopt worden."

Politie en parket openden meteen een onderzoek. In de loop van vrijdag werd de minderjarige oud-leerling opgepakt. De jongeman bekende intussen dat hij de auteur van het dreigbericht was. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden en kreeg een contactverbod. Dat er gevolgen zullen zijn voor de dader, staat al zeker vast. 

Kouter1
Nieuws

Minderjarige ex-leerling bekent dat hij achter dreiging met schietincident zat

"Sommige leerkrachten hebben hierdoor nachten wakker gelegen. Het is belangrijk dat we daar niet licht overgaan."

Michaël Michiels - Herstelgericht trainingscentrum Ligand

Incident in de eetzaal

Aanleiding zou een incident zijn in de eetzaal met een andere leerling. Die zou op de grond gegooid zijn door een personeelslid, omdat hij niet aan de juiste tafel zat en niet wou verhuizen. Dat schrijft de ex-leerling in het bericht. Directeur Ilse Ghiesmans reageert: "Wij zijn dat nagegaan of dat incident zou hebben plaatsgevonden. Er was niemand bij ons op school die weet had van dergelijk incident."

Terug naar school

Vandaag, maandag, worden de lessen hervat. In kleine groepjes bespreken de leerlingen wat er gebeurd is en hoe ze zich daarbij voelen. "Ik was bang en geschrokken", zegt een van de leerlingen. "Vrijdag was ik wel liever naar school gekomen, omdat ik thuis niets te doen had. Ik ben blij dat we er nu over kunnen praten."

Organisatie Ligand geeft tips, zij zijn gespecialiseerd in het omgaan met conflicten en herstelgericht werken. Ze hebben ook aandacht voor de leerkrachten. "Sommige leerkrachten hebben hierdoor nachten wakker gelegen. Het is belangrijk dat we daar niet licht overgaan", zegt Michaël Michiels van Ligand. Ook is het volgens Ligand belangrijk om de gebeurtenis serieus te bespreken. "Er zullen ook leerlingen zijn die dit cool vinden. Daardoor waren leerkrachten wat ongerust. Belangrijk is dat als zij het gesprek voeren met de klas dat dit op een serene manier kan gebeuren."

"Ik was bang en geschrokken. Ik ben wel blij dat we er nu over konden praten."

leerling De Lage Kouter

Ten slotte wil de directie duidelijk meegeven wat de consequenties zijn voor de betrokken jongere, om kopieergedrag te voorkomen. "Het is belangrijk dat iedereen zich opnieuw veilig en geborgen voelt op school."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere