Kop­stuk­ken Open VLD koes­te­ren hoop aan kies­hok­je ondanks zwak­ke peilingen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De West-Vlaamse kopstukken van de liberale partij Open VLD mengden zich deze voormiddag onder enkele van hun kiezers om zelf een stem uit te brengen. Vincent Van Quickenborne deed dat samen met zijn gezin en ook Jasper Pillen leerde zijn zoon al hoe de stemming in zijn werk gaat. 

In 2019 eindigde Open VLD als vierde grootste partij in West-Vlaanderen met 12,3 procent en 13 procent voor de Kamer. Toen moesten ze al inboeten vergeleken met de verkiezingen daarvoor, maar nu hebben de liberalen nog meer redenen om bezorgd te zijn. In de peilingen zakte de partij zelfs tot zeven procent. 

Jasper Pillen, lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen, stemde zondagvoormiddag in Koolkerke, een deelgemeente van Brugge. "Ik denk wel dat we gaan standhouden in Brugge", is hij overtuigd. Hij sluit de campagne ook tevreden af. "Eigenlijk kijk ik terug op een positieve campagne. Op televisie zag ik soms echt onbeschofte en grove uitlatingen, maar ik heb dat niet gevoeld op de vele markten in West-Vlaanderen", vertelt Pillen. Volgens de Bruggeling heeft de partij haar punt ook kunnen maken. "We hebben duidelijk onze standpunten bekendgemaakt. Wie werkt en onderneemt, moet altijd vooruitgaan." 

Van Quickenborne: "Deze verkiezingen heeft geen relatie met gemeenteraadsverkiezingen"

Vincent Van Quickenborne trekt de liberale lijst voor de Kamer in West-Vlaanderen. Hij is net als Pillen hoopvol dat de West-Vlamingen Open VLD voldoende vertrouwen zullen geven. "De echte peiling is nu pas gestart", verkondigt hij. "Ik heb er hoop op. De zon schijnt." 

Voor 'Quickie' komen er in het najaar al snel belangrijke gemeenteraadsverkiezingen aan in Kortrijk. De vraag of is of de nationale resultaten nu gevolgen zullen hebben voor zijn ambities in de stad. Wordt Van Quickenborne lijsttrekker van 'Team Burgemeester' als Open VLD federaal in de oppositie belandt? "Deze verkiezingen zijn nationale verkiezingen", benadrukt hij. "Het is een belangrijke marathon die er nu opzit. Morgen start de tweede marathon richting de verkiezing van 13 oktober. De ene verkiezing heeft geen relatie met de andere", stelt hij. "Voor kiezers zijn lokale verkiezingen totaal anders dan nationale verkiezingen."

Daarnaast wordt het deze namiddag duidelijk of de kiezer Van Quickenborne zal afstraffen voor enkele uitschuivers de afgelopen jaren. Hij veroorzaakte onder meer commotie door een uit de hand gelopen feestje bij hem thuis.

Robbe Wets