Afwezig op de begrafenis van koningin Fabiola vandaag was haar vroegere privékok Lieven Defieuw van het restaurant de Gouden Kroon in Gullegem.
De man was uitgenodigd, maar twee banketten vandaag in zijn zaak beslisten daar anders over. Lieven kookte van april 1977 tot eind 1983 voor wijlen koningin Fabiola en haar man koning Boudewijn.
Fabiola hield van chocoladetaart
Lieven omschrijft Fabiola als een prachtige en zeer intelligente dame die heel erg bezorgd was ook. Het overlijden raakt Lieven dan ook. Hij was ruim zes jaar de privékok in het kasteel van Laken. Slechts om de veertien dagen kwam hij naar huis. De herinneringen komen naar boven wanneer hij de chocoladetaart aansnijdt die ook Fabiola lustte: "Dat is een chocoladetaart die heel moelleux is met een Anglaise sausje en een beetje vers fruit. Dit was één van de lievelingsgerechtjes samen met gesouffleerde flensjes".
"Lieven is zoals zijn naam, hij is lief"
Het is via zijn vader dat Lieven aan het hof kon beginnen. Hij had een goed contact met Kortrijkzaan André Dequae die toen kamervoorzitter was. Lieven: "Als privékok hadden we heel veel contact met de koningin over wat ze wou eten, hoeveel genodigden er waren en hoe lang het diner moest duren". Ook Lievens vrouw Viviaene ontmoette Fabiola op recepties voor het personeel. Viviane Vandoorne: "Hij was heel graag gezien. Hij was de enige kok die daar op het kasteel sliep. Als er iets was dan mocht ze hem altijd roepen. Ze zei: Lieven is zoals zijn naam, hij is lief".
In de Koningin Fabiolastraat
Lieven hing zijn koninklijke koksmuts aan de haak in 1983 omdat hij in Gullegem zijn eigen zaak De Gouden Kroon begon. Door het contact met de koningin ligt het restaurant trouwens in de Koningin Fabiolastraat, want vroeger was het de Wevelgemsestraat.