Keuze NMBS voor Spaanse treinbouwer valt slecht bij concurrent Alstom (ex-Bombardier)
Verbijstering bij directie en vakbonden van treinbouwer Alstom in Brugge, het vroegere Bombardier. De NMBS wijst een megabestelling van honderden nieuwe rijtuigen wellicht toe aan de Spaanse concurrent CAF. Dat kwam als winnaar uit de bus bij de Europese aanbesteding, terwijl Alstom bijna 100 miljoen goedkoper zou zijn. De directie zal alles doen om het belangrijke contract alsnog uit de brand te slepen.
In de Brugse vestiging van Alstom bevindt zich een belangrijke assemblage- en testlocatie van treinen, zoals de M7 regionale treinen voor de NMBS. De vestiging in Brugge voert ook verschillende onderhoudscontracten uit. Maar Alstom zou nu naast een belangrijk contract grijpen. Freddy Bakker, ABVV metaal: "Dat gaat om 170.000 zitjes. Het kan gaan tot 600 treinen, maal drie. Het kan gaan om 1800 kasten. Dat is werk voor 10 tot 12 jaar. Om de toekomst verder te verzekeren tot in de jaren 30 hebben we zeker die AM30 nodig."
Teleurgesteld
De NMBS bevestigt dat er een "preferred bidder" is aangeduid. Dat betekent dat de spoorwegmaatschappij nu met één partij verder onderhandelt om tot een formele overeenkomst te komen. De CEO van Alstom Benelux Bernard Belvaux reageert teleurgesteld. Volgens Belvaux was het voorstel van Alstom meer dan 100 miljoen euro goedkoper dan dat van CAF. De globale score van beide aanbieders was gelijkaardig, zegt hij, al zou CAF net iets beter scoren.
Christof Flokman, ACV Metea: "Verbijstering alom. Zeker als je de verschillen maar ziet: Dat Alstom 100 miljoen goedkoper is dan CAF en dat het eigenlijk over de techniek gaat. CAF heeft een voorsprong van 0,4 procent. 76,3 tegenover 75,9. Dat is verwaarloosbaar."
Voor de vakbonden is het kalf nog niet verdronken, ook Alstom zelf zal de toewijzing juridisch aanvechten. "Hopelijk gaat onze CEO het daar vrijdag over hebben met NMBS-baas Sophie Dutordoir, over die toekenning van CAF. Het is een megabestelling, dé bestelling van de eeuw. Wij, met de syndicale partners, zullen er alles aan doen om de nodige politieke steun te zoeken, zodat er toch inzicht komt bij de bevoegde mensen."