Nieuws

NMBS stelt eer­ste auto­noom toe­gan­ke­lijk trein­stel voor in Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag heeft NMBS bij treinbouwer Alstom in Brugge het eerste van 130 autonoom toegankelijke M7-dubbeldeksrijtuigen voorgesteld.

De M7 is een rijtuig dat ervoor moet zorgen dat reizigers met een beperkte mobiliteit, onder wie ook rolstoelgebruikers, volledig zelfstandig de trein kunnen nemen. Het is het eerste met een volledig autonome toegang in ons land.

De autonoom toegankelijke rijtuigen hebben een deur met een instaphoogte van 76 centimeter, wat de standaardhoogte is van de nieuwe perrons. Vooraleer de deur opent, schuift automatisch een trede naar buiten die de afstand tussen het perron en de trein overbrugt en ervoor zorgt dat reizigers met een beperktere mobiliteit veilig én zelfstandig kunnen in- en uitstappen. Sam Michiels, Adviesraad Toegankelijkheid: "Het grote verschil hier is dat je autonoom de trein kan op- en afkomen. Wat toch een groot verschil maakt. Dat je niet angstig moet afwachten. Zal er iemand zijn om mij de trein op- en af te helpen? Dat is toch altijd een beetje spannend."

KIJK: Grote mediabelangstelling voor demonstratie van toegankelijke trein:

"Vandaag is een belangrijke mijlpaal op weg naar duurzame, geschikte en toegankelijke vervoersoplossingen."

Henri Poupart-Lafarge, CEO Alstom

Ook binnenin aanpassingen

Ook binnenin het rijtuig zijn de nodige aanpassingen gebeurd voor de veiligheid en het comfort van de reizigers. Zo zijn bijvoorbeeld de deuropeningen breder, zijn er bijkomende handgrepen geplaatst en lagere drukknoppen voorzien om de deuren te openen. De rijtuigen beschikken ook over een aangepast toilet en een intercomsysteem voor rolstoelgebruikers om indien nodig om assistentie te kunnen vragen.

NMBS bestelde 130 autonoom toegankelijke rijtuigen in december 2020 bij Alstom, dat zich heeft geëngageerd om deze – samen met alle andere M7-rijtuigen – vanaf de tweede helft van dit jaar en tegen eind 2026 te hebben geleverd. Vanaf dan zal élke M7-trein over minstens één van deze rijtuigen beschikt.

Trein 1
Trein 2
Trein 3
Trein 4

Investeren in lokale productiemogelijkheden

Henri Poupart-Lafarge, CEO Alstom: "We zijn erg fier op de onthulling van het eerste M7-rijtuig met een autonome toegang voor mensen met beperkte mobiliteit in België. Vandaag is een belangrijke mijlpaal op weg naar duurzame, geschikte en toegankelijke vervoersoplossingen. Door deze moderne treinen in Brugge te produceren, blijven we investeren in lokale productiemogelijkheden. Alstom blijft zich inzetten om transformatieve veranderingen teweeg te brengen in de transportsector, waardoor we verder de weg inslaan naar een groenere, slimmere en meer inclusieve toekomst voor iedereen."

Ben Storme
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville