Nieuws

Kern­cen­tra­le Gra­ve­li­nes kwets­baar bij ramp

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Volgens de Franse nucleaire veiligheidsdienst voldoet de kerncentrale van Gravelines niet aan de nodige veiligheidsnormen in geval van ramp.

Gravelines ligt aan de Noord- Franse kust op zo’n 30 kilometer van De Panne. Eigenaar Electricité de France krijgt tot eind oktober tijd om het veilig te maken.

De kerncentrale van Gravelines is met zes rectoren de op één na grootste van de wereld. Die zijn ruim 30 jaar oud en hebben slechts één beschermend omhulsel. Volgens de Franse nucleaire veiligheidsdienst is de veiligheid in geval van een explosie in een reactor onvoldoende gegarandeerd. Electricité de France krijgt nu tot eind oktober de tijd om de veiligheid te waarborgen voor de dichte en verre omgeving. De energiemaatschappij belooft dat ze het nodige zal doen.

"Tikkende tijdbom voor West-Vlaanderen"

Kamerleden Melissa Depraetere en John Crombez van sp.a vragen snelle maatregelen.

De kerncentrale bestaat uit zes identieke kernreactoren waarvan de oudste twee werden opgestart in 1980, de twee volgende in 1981 en de twee jongste in 1985. Ze zijn dus tussen de 40 en de 35 jaar oud. Dit betekent dat vier van de zes reactoren hun oorspronkelijk voorziene ontwerpleeftijd van 30 jaar al hebben overschreden. Greenpeace voerde een risicoanalyse uit op alle Franse kernparken en daar staat het park van Gravelines als het meest risicovolle van heel Frankrijk. De huidige West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé neemt de zaak ernstig en bracht de crisiscel van Binnenlandse Zaken meteen op de hoogte.

Voor het eerst werd kernenergie een thema bij de Franse presidentsverkiezingen en  Frans president Macron is voorstander van de afbouw van de kernenergie in zijn land. Volgens de president zit de toekomst in de hernieuwbare energie. Meer dan ooit wordt het duidelijk dat de transitie naar hernieuwbare, propere en duurzame energie een must is. De toekomst is hernieuwbaar. Tegen 2050 moeten we in Europa 100% van onze energie opwekken met hernieuwbare bronnen. Het kernpark is een tikkende bom en een groot gevaar. Depraetere en Crombez vinden dat de federale regering garanties moet vragen aan hun Franse collega’s en zullen de minister hierover ondervragen in het federaal parlement. Tegen ten laatste 31 oktober moet de Franse regering aanpassingen doorvoeren, de tijd dringt dus om ook in ons land de nodige informatie te verkrijgen.

De redactie