Nieuws

Kat­ten­stoet Ieper telt 1.500 gemo­ti­veer­de figu­ran­ten, jong én oud

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ieper kijkt opnieuw reikhalzend uit naar de Kattenstoet op zondag 12 mei. En daarvoor kunnen ze rekenen op 1.500 figuranten. Sommige van hen spelen al 50 jaar mee met hetzelfde tafereel, "voor het plezier en omdat er Iepers bloed door hun aderen stroomt".

In de aanloop naar 12 mei repeteren de figuranten wel bijna 100 keer. De KSA van Ieper speelt sinds jaar en dag de act op de beruchte ketelgerechtwagen. "Wij doen altijd mee met dezelfde kar. Toen we kleine kindjes waren, zagen we dat onze leiders ook doen", vertellen figuranten Zita en Robbe.

"Ik ga door tot ik niet meer kan"

Francis Waterbley, figurant Kattenstoet

Ook Francis en Dieter spelen mee in dit - voor sommigen angstaanjagende - tafereel. "Als kind was dit de enige wagen waar ik schrik van had. Maar toen ik zelf meedeed was de schrik snel weg." Na 50 jaar deelname is er van stoppen geen sprake. "Ik ga door tot ik niet meer kan."

Scholen nemen deel

Ook heel wat scholen werken mee aan de Kattenstoet. 24 leerlingen van Immaculata houden nog een laatste dansrepetitie, in het thema Egyptische prinsessen.

"Het is het achtste jaar dat ik hieraan meewerk. Ik vind het superbelangrijk dat wij onze school een beetje in het vaandel kunnen dragen", vertelt L.O.-leerkracht Annick Callewaert.

Gemotiveerde figuranten dus, oud én jong. Op het einde van de stoet krijgen die trouwens allemaal drie drankbonnetjes, maar daarvoor doen ze het zeker niet. "Dat Iepers bloed stroomt gewoon door onze aderen.

Kattenstoet ieper
Nieuws

Technische dienst brengt alles in gereedheid voor de 46ste kattenstoet in Ieper

Ben Storme