Assisen: 25 jaar cel voor kapper die man doodde met twaalf messteken

Kapper Abdellatif B. (50) voor het Hof van Assisen in Brugge - Belga
In de zaak rond de zogenoemde 'kappersmoord' voor het Hof van Assisen in Brugge, heeft Abdellatif B. (50) veroordeeld tot 25 jaar cel voor de doodslag op Alban Demora (31). In zijn kapsalon in De Panne bracht de Marokkaan het slachtoffer met twaalf messteken om het leven. Het OM vroeg 24 jaar cel, terwijl de verdediging 12 jaar voorstelde.
In de nacht van 2 op 3 september 2020 brengt Abdellatif B. uit De panne de 31-jarige Alban Demora uit Koksijde met messteken om het leven in zijn kapsalon in De Panne. Het is een alerte voorbijganger die door de etalage van de kapperszaak aan de Sloepenlaan een man ziet liggen in een plas bloed.
Als de politie erbij komt, zien ze ook de uitbater, die onder invloed vertelt dat hij de man messteken heeft toegediend, "uit zelfverdediging".
Ruzie over drugs
Rond 1.20 uur klopte het slachtoffer aan bij het kapsalon. Er moet een ruzie zijn ontstaan - wellicht over drugs, want de twee hadden geregeld contact over drugszaken. Ook het slachtoffer moet minstens een klap hebben uitgedeeld, want in het gezicht van de beschuldigde werden beperkte verwondingen vastgesteld.
Het Openbaar Ministerie wierp op dat het slachtoffer mogelijk - na een analyse van bloedspatten - pas na de eerste messteek uithaalde. Volgens de verdediging van de beklaagde handelde hij uit pure zelfverdediging.
"Recht in het hart"
Over het oogmerk tot doden bestaat volgens de procureur-generaal niet de minste twijfel. Daarbij werd onder andere opgemerkt dat de beschuldigde een Fins jachtmes met een lemmet van 13 centimeter hanteerde. De fatale steek was liefst 15 centimeter diep. "Als je met een dergelijke kracht met een jachtmes twaalf keer in het lichaam steekt, waarvan twee keer recht in het hart, dan is dat puur doodslag", zegt de procureur-generaal.
Het OM merkte ook op dat de beschuldigde onmiddellijk na de feiten opvallend rustig was. Zo belde hij om 1.41 uur naar zijn echtgenote om haar een goede nacht te wensen. De beschuldigde wiste ook de berichten die zijn drugshandel zouden kunnen bewijzen.
Motief?
Volgens de openbaar aanklager handelde de beschuldigde met voorbedachten rade, al erkende ze dat die beslissing pas tijdens de ruzie met het slachtoffer gemaakt werd. "Hij heeft de beslissing genomen om die ruzie te beëindigen door hem te doden. Na elke messteek had meneer B. kunnen beslissen om te stoppen."
Zijn motief blijft wel onduidelijk. "Ik moet eerlijk zijn, ik weet het niet. Heeft het te maken met de aankoop van cocaïne? Ik denk het wel." Maar de jury volgt de openbaar aanklager niet. Omdat er geen zekerheid is over de 'voorbedachten rade' oordeelt de volksjury hem wel schuldig, maar dan aan doodslag, niet aan moord.
Leugens
Bij de start stond de openbaar aanklager stil bij de vele leugens van de beschuldigde. Ondanks veroordelingen ontkende Abdellatif B. dat hij zich schuldig maakte aan drugshandel en partnergeweld. De beschuldigde wijzigde ook meermaals zijn verklaringen over de feiten zelf.
De advocaat van de beschuldigde had bij de start van het proces eerst nog aangedrongen op een Franstalig proces. Maar het hof is daar niet op ingegaan.
25 jaar cel
Abdellatif B. liep al tien veroordelingen op van de politierechtbank, onder meer voor vluchtmisdrijf en rijden onder invloed. Bovendien werd hij veroordeeld voor intrafamiliaal geweld en voor drugshandel vanuit zijn kapsalon. In de gevangenis kreeg hij anderzijds nog geen enkel tuchtrapport.
B. heeft ook altijd hard gewerkt, weliswaar vaak in het zwart. De procureur-generaal benadrukte vooral dat de beschuldigde zijn eigen persoonlijkheid duidelijk geweldig vindt. Volgens de gerechtspsychiater heeft de beschuldigde duidelijk narcistische en antisociale kenmerken.
Het Openbaar Ministerie vorderde 24 jaar cel, omdat "de beschuldigde wel degelijk een gevaar vormt voor de maatschappij". Zijn verdediging vroeg de helft. Uiteindelijk krijgt Abdellatif B. 25 jaar opsluiting.