Nieuws

Jan Van­toor­tel­boom, wint de Boe­ken­bon Lite­ra­tuur­prijs 2023

Jan vantoortelboom

Jan Vantoortelboom, afkomstig uit Elverdinge, heeft met zijn roman 'Mauk' de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Hij komt op 6 december over zijn boek spreken in de bibliotheek van Ieper. 

Vantoortelboom was samen met Saskia De Coster (met de roman 'Net Echt') een van de twee Vlaamse genomineerden voor de Boekenbon Literatuurprijs. Ook de Nederlanders Tiemen Hiemstra ('W'), Roxane van Iperen ('Dat beloof ik') en Richard Osinga ('Munt') stonden op de shortlist.

'Mauk' is Vantoortelbooms zesde roman. De auteur beschrijft in dat boek het verhaal van een man die als kind getraumatiseerd is en zich dankzij zijn verbeelding kan standhouden tegen zijn tirannieke vader. Met de hulp van zijn denkbeeldige broer Henri slaagt hij erin zichzelf te beschermen door te vluchten naar het utopische Wilde Westen.

Opvolger van AKO Literatuurprijs

"Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal", zegt juryvoorzitter van Engelshoven over de bekroonde roman. "De jury heeft gekozen voor het boek dat een ode is aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd."

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs, die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt en die het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar bekroont. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Anjet Daanje, voor haar boek 'Het lied van ooievaar en dromedaris'.

De bekroonde auteur wint een bedrag van 50.000 euro.

Belga
Ben Storme