Nieuws

Vlak voor nieu­we der­by: Club-hoo­li­gan die Cer­cle-fans te lijf ging, veroordeeld

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een 32-jarige Bruggeling is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met uitstel voor opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade. Na de stadsderby gooide de hooligan van Club Brugge een stoel in het gezicht van een Cercle-supporter. Hij kreeg ook twee jaar stadionverbod opgelegd.

De altijd beladen derby tussen Cercle en Club Brugge eindigde op 19 februari 2023 in een gelijkspel. Een tweetal uur na de match kreeg de harde kern van Club Brugge er lucht van dat een groep Cercle-fans in café Bras op 't Zand zou zitten. Ze trokken naar hetzelfde café, waardoor op het terras een hevige vechtpartij ontstond. Bij die confrontatie werd zelfs een vuurpijl afgeschoten. Een 32-jarige Bruggeling slingerde dan weer een stoel in het gezicht van een groen-zwarte supporter. Het slachtoffer liep een snijwonde op ter hoogte van het oog.

Al eerdere veroordelingen voor slagen en drugsfeiten

De Bruggeling zou al sinds 2009 betrokken zijn bij hooliganisme. Bovendien liep hij al veroordelingen op voor slagen en voor drugsfeiten. "Hooligans zoals beklaagde moeten geweerd worden uit stadions en de omgeving van stadions", aldus procureur Fauve Nowé, die een jaar effectieve celstraf en drie jaar stadionverbod eiste.

"Hooligans zoals beklaagde moeten geweerd worden uit stadions en de omgeving van stadions."

Fauve Nowé, procureur

De beklaagde schetste een heel ander verhaal. Volgens C. mochten de Club-fans van de politie niet in de buurt van het Jan Breydelstadion blijven. Ze moesten zelfs terugkeren naar café Bras. "We wilden daar gewoon iets drinken met vijf, zes man. Toen de anderen gooiden, heb ik gewoon in een reflex teruggegooid."

De dertiger stelde ook dat het incident niets met hooliganisme te maken had. "We wisten zelfs niet dat er daar van Cercle zaten. Die jongen is zelfs geen voetbalsupporter."

Belga
Celien Tanghe