Nieuws

Ivan Sab­be (Voor U): We moe­ten niet over extra belas­tin­gen praten”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ivan Sabbe, lijsttrekker van de partij Voor U, reageert in onze studio op het magere resultaat en de toekomst van de jonge politieke beweging. "De essentiële vraag is wat we doen met ons programma", aldus Sabbe. "Dat is uniek vergeleken met andere partijen."

Voor U zal in West-Vlaanderen hoogstwaarschijnlijk geen zetel binnenhalen. Het strandt net boven 1 procent. Ook over heel Vlaanderen raakte de partij niet van de grond. Ongeacht de verdere rol van Voor U in de politiek, oordeelt Sabbe dat het beleid anders moet. "Alle overheden samen hebben in 2023 22 miljard meer uitgegeven dan in 2019", vermeldt hij. "Ik denk dat we prioritair daarnaar moeten kijken en dat de linkse partijen niet over bijkomstige belastingen moeten praten."  

"Open VLD aan positiekuur toe"

Voor de kiezer was het mogelijk niet zo duidelijk waar de niet-traditionele partij Voor U juist voor staat. Els Ampe, het kopstuk van de partij, stichtte de partij eind vorig jaar na haar breuk met Open VLD. Ivan Sabbe wil geen liberaal etiket kleven op het jonge Voor U. "Wij zijn bijvoorbeeld ook voorstander om de belastingvrije som op te trekken van 10.000 naar 21.000 euro", argumenteert Sabbe. "Dat is geen maatregel die een rechtse partij zou nemen." Hij denkt daarnaast dat het voor andere partijen niet evident wordt om een rechts beleid uit te tekenen na deze verkiezingsuitslag. N-VA zal mogelijk moeten samenwerken met Vooruit in een Vlaamse regering en Sabbe vraagt zich af hoe Open VLD daarop zou reageren. "Ik denk dat de VLD aan een positiekuur toe is", luidt de kritiek van Sabbe.

Robbe Wets

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.