Nieuws

Inwo­ners kust­ge­meen­ten kun­nen feed­back geven op plan voor kustbescherming

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag start het openbaar onderzoek rond het ontwerp strategisch beleidsplan Kustvisie. Met dat plan wil Vlaanderen onze kust de komende honderd jaar beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

Om onze kust bij een toenemende zeespiegelstijging te blijven beschermen, zal onze kustlijn op lange termijn 100 meter meer zeewaarts liggen. Stranden, dijken en duinen moeten stap voor stap hoger.

Ook in de havens van Oostende, Blankenberge en Zeebrugge zullen de komende decennia veel extra kustbeschermingsmaatregelen nodig zijn.

Zeewaarts voorkeursalternatief
Nieuws

Vlaanderen heeft kustvisie klaar voor langere termijn

Zeewaarts voorkeursalternatief

Infozuilen

Na de principiële goedkeuring van de Vlaamse Regering wordt nu een openbaar onderzoek opgezet voor het grote publiek. Iedereen kan tot en met 26 april het plan 'Kustvisie' inkijken en een reactie geven.

In de kustgemeente- en stadhuizen staan vanaf vandaag infozuilen over het beleidsplan. Daarin staan onder meer de resultaten van studies over de mogelijke effecten van de klimaatopwarming voor mens en milieu, zoals het visbestand, beplanting en verzanding op termijn.

Tussen 5 en 27 maart vinden ook tien infomomenten plaats in de tien kustgemeenten. Na het openbaar onderzoek worden alle schriftelijk ontvangen reacties beantwoord en verwerkt in het ontwerpplan. Een (aangepast) strategisch beleidsplan Kustvisie zal eind 2024 of begin 2025 voorgelegd worden aan de volgende Vlaamse Regering voor een definitieve goedkeuring.

De redactie