Nieuws

Inbre­kers lok­ken slacht­of­fers in Kort­rijk weg met telefoontje

2023-04-19 00:00:00 - Inbrekers lokken slachtoffers in Kortrijk weg met telefoontje

De politiezone VLAS waarschuwt voor criminelen die zich aan de telefoon voordoen als iemand van de bank. Minstens drie mensen zijn de voorbije uren slachtoffer geworden.

De inbrekers willen slachtoffers met een list uit hun huis lokken. "Daarbij hebben de daders niet zozeer de bedoeling om de oudere slachtoffers uit hun huis te lokken om te kunnen inbreken. Het is juist hun bedoeling om het slachtoffer thuis op te zoeken en hen zo op te lichten," zegt de politiezone VLAS. "Door hen de vraag te stellen om naar de bank te komen, willen de criminelen te weten komen of dit fysiek nog mogelijk is voor het slachtoffer. Als de oudere persoon aangeeft niet meer in staat te zijn, dan treedt de volgende stap van de oplichting in werking en stelt de zogezegde bankmedewerker aan de telefoon voor dat er iemand van de bank zelf langskomt naar het huis van het slachtoffer."

Bij het KBC-filiaal op het Schouwburgplein in Kortrijk kwamen minstens drie klanten langs met hetzelfde verhaal. 

Naar bank gelokt

Het ging telkens om 3 oudere mensen die op hun vaste telefoonlijn werden opgebeld, zogezegd door een bankmedewerker. Die gaf het advies om dringend naar het bankkantoor te gaan omdat er frauduleuze buitenlandse verrichtingen zouden gebeurd op hun rekening. Enkel door naar de bank te komen zou je geld kunnen recupereren. 

De bankdirectie sloeg alarm. Politiepatrouilles waren aanwezig in de buurt van waar de drie gekende slachtoffers wonen.

Er is naast de drie pogingen ook echt één van de oplichters bij iemand aan de deur gegaan. "Zogezegd het slachtoffer komt helpen om het geld te recupereren door handelingen te stellen met bijvoorbeeld de bankkaart, een bankcode en een kaartlezer. Uiteraard gebeurt er net het omgekeerde en gaat het om een crimineel die het slachtoffer financieel oplicht," zegt de politie.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse