Nieuws

In vijf van de tien kust­ge­meen­ten staan dit week­end redders

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Volop zon en een verlengd weekend, dat betekent een voltreffer voor de kust. De horeca hoort na weken regenweer de kassa rinkelen. Heel wat toeristen willen zonnebaden, pootjebaden of een duik in zee nemen. In vijf van de tien kustgemeenten kan dat ook, want daar is al minstens één redderpost open.

Het is druk vanmiddag op de dijk in Oostende. Voor sommigen is het ook al warm genoeg om de zee in te gaan. Daarom staan de redders paraat. "Het zeewater is nog erg koud, zo'n 12 graden. Maar we merken dat er toch al wat baders zijn. We hebben nog niet moeten tussenkomen, maar het is aangeraden om traag in het water te gaan", adviseert Levy Meyer van de strandreddingsdienst Oostende.

In vijf van de tien kustgemeentes kan je nu al zwemmen: in Nieuwpoort, De Haan, Oostende, Blankenberge (behalve vrijdag) en Knokke-Heist. Vanaf 15 juni is zeker in elke kustgemeente één redderspost open.

Volzet

De horeca klapt in de handen bij dit verlengde weekend. "Eindelijk", zucht Frank Thiers van Blue Buddha Beachbar. "We hebben alles opgebouwd in de regen en in de storm. Gisteren waren we de eerste dag open en ineens volle zon. Ik hoop dat we alle regen gehad hebben en we nu een zonnig en droog seizoen krijgen."

Ook de restaurants mogen rekenen op volle tafels. "Gisteravond waren we volledig volzet. Tot en met zondag zal het druk zijn", zegt Leo Deklerck van restaurant Ocean.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere