Nieuws

IN KAART | Prij­zen voor nieuw­bouw­wo­nin­gen stij­gen opnieuw: dit is wat jij betaalt in jouw gemeente

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De prijzen voor nieuwbouwwoningen, zowel huizen als appartementen, gingen in het eerste kwartaal van dit jaar weer de hoogte in. Dat blijkt uit de Nieuwbouwbarometer, van Matexi en vastgoeddataplatform Realo. De prijzen van een gemiddeld nieuwbouwappartement en – huis in West-Vlaanderen stegen respectievelijk met 1,2 procent en 1,5 procent. De goedkoopste en duurste gemeenten liggen ook in onze provincie.

De resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 tonen aan dat de Belgische nieuwbouwmarkt nog steeds een stijgende prijsevolutie kent. Voor een nieuwbouwhuis - daaronder begrijpt het rapport een halfopen bebouwing van 160 m² met drie slaapkamers, een badkamer en een tuin – moet je gemiddeld 376 997 euro betalen in West-Vlaanderen.

Dat is in de eerste drie maanden van dit jaar 1,5 procent duurder dan in het afgelopen jaar. De huizenprijzen zetten daarmee de stijgende langetermijntrend voort na een korte periode van relatieve stabilisering in 2023.

“Steeds langere vergunningstrajecten zorgen ervoor dat het aanbod de groeiende vraag naar energiezuinige woningen niet kan volgen.”

Kristoff De Winne - Matexi

Tweede goedkoopste provincie

Daarmee is West-Vlaanderen de tweede goedkoopste provincie in Vlaanderen, na Limburg (€359 668). De duurste is Vlaams-Brabant, met 459 613 euro voor een nieuwbouwhuis.

De goedkoopste Vlaamse gemeente om een nieuwbouwhuis te kopen, ligt in West-Vlaanderen: Mesen. Daar betaal je gemiddeld 287 480 euro. Alveringem sluit de top vijf af met 322 347 euro. De duurste gemeente ligt in Vlaams-Brabant: Kraainem (€762 221), gevolgd door Knokke-Heist (€ 751 521) en Sint-Martens-Latem in Oost-Vlaanderen (€700 716). Die top drie is dezelfde op nationaal niveau.

Duurste gemeente om nieuwbouwappartement te kopen

Gemiddeld betaal je 311 046 euro voor een nieuwbouwappartement in West-Vlaanderen. Dat is een stijging met 1,2 procent in vergelijking met 2023. De prijs is berekend voor een appartement van 95 m² met twee slaapkamers en een badkamer. West-Vlaanderen is met die prijs opnieuw de tweede goedkoopste Vlaamse provincie om een nieuwbouwappartement te kopen, na Limburg (€286 179). De duurste provincie is opnieuw Vlaams-Brabant met 360 693 euro.

In Vlaanderen is Ledegem de goedkoopste gemeente om een nieuwbouwappartement te kopen. Je betaalt er gemiddeld 244 557 euro. Houthulst staat op plaats drie, met 252 792 euro, net na Leopoldsburg in Limburg. Ook de duurste gemeente om een appartement te kopen, is weggelegd voor onze provincie: Knokke-Heist met 615 583 euro. Dat is trouwens ook de duurste gemeente op nationaal niveau om een nieuwbouwappartement te kopen. Koksijde sluit de top vijf duurste Vlaamse gemeenten af met 466 952 euro.

Waarom zo duur?

Volgens Kristoff De Winne van Matexi liggen de prijzen zo hoog omdat er een onevenwicht is tussen de vraag en het aanbod. “Steeds langere vergunningstrajecten, met een gemiddelde doorlooptijd van intussen meer dan 4 jaar, zorgen ervoor dat het aanbod de groeiende vraag naar energiezuinige woningen niet kan volgen.”

Zo lag het aantal vergunningen in België vorig jaar 15,6 procent lager in vergelijking met het gemiddelde van de vijf voorafgaande jaren. “Ook gestegen bouwkosten en gewijzigde fiscaliteit hebben een aandeel in de vertraging van nieuw aanbod. Zo komt de betaalbaarheid van wonen onder druk te staan.”

En waarom stijgen de prijzen nu opnieuw, nadat ze een tijdje op hetzelfde niveau bleven? “Eind vorig jaar zagen we de rentevoeten stabiliseren na een lichte terugval. Dat maakte lenen aantrekkelijker”, zegt Fabrice Luyckx van Realo. “Het effect liet zich eerder voelen op de secundaire markt, waar er voor het eerst in twee jaar opnieuw sprake is van prijsstijgingen. Het verklaart vermoedelijk waarom nieuwbouwhuizen opnieuw aanknopen met prijsstijgingen na een periode van stagnering.”

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere