Hilde Crevits wil rapporten inkijken van controles Britse autoriteiten op onze schepen

Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits (CD&V) wil dat de inspectierapporten van de vijf gecontroleerde Belgische vaartuigen in Britse wateren worden gedeeld. Die vraag stelde de minister tijdens een gesprek over de visserijrelaties tussen beide landen met de Britse ambassadeur in België Anne Sherriff. Tijdens strenge controles vorige maand werd de vangst van de schepen verzegeld en werden ook boordcomputers in beslag genomen.
Volgens de minister waren de controles van vorige maand "ongezien" streng en veroorzaakten ze bovendien grote economische schade. Het ruim van de schepen werd verzegeld, de schippers werden aangehouden en de harde schijven van de vaartuigen werden in beslag genomen. Om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie, wil de minister nu de inspectieverslagen inkijken. Voor Vlaamse vissers is de toegang tot Britse wateren namelijk cruciaal, want meer dan de helft van hun visserijactiviteiten vindt daar plaats.
"Harde manier van controleren is een probleem"
"Voor mij is het belangrijk om de Britse ambassadeur persoonlijk over deze gebeurtenissen te spreken", zegt Crevits. "We willen een vlotte uitwisseling van gegevens om de visbestanden goed te beheren. Daarnaast zou het goed zijn om samen controles op zee te organiseren, zoals vroeger ook het geval was. Al zijn het niet de controles die een probleem vormen, maar wel de harde manier waarop. Voor de vissers is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de aantijgingen en om hun boordcomputers terug te krijgen, wat nog niet is gebeurd. Daarom heb ik ook de nodige informatie over de inspectierapporten gevraagd."
Volgens de Britse ambassadeur hebben de controles te maken met mogelijke schendingen van Britse visserijregels.
"Beheer visbestanden gebeurt best in gezamenlijke meerjarenplannen"
Crevits pleit ondertussen ook voor perspectief voor de Vlaamse visserijsector in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Het handelsakkoord dat na de brexit werd afgesloten loopt in 2026 af. Vanaf dan zou er jaarlijks onderhandeld moeten worden over de toegang tot Britse wateren. De minister vindt die manier van werken niet werkbaar en pleit voor perspectief.
Op 19 mei vindt er een overleg plaats tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, waar ook over visserij wordt gepraat. "Wij dringen er samen met een aantal Europese collega's bij de onderhandelaars van de Europese Commissie op aan om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken over de toegang tot de Britse wateren met een status quo wat de voorwaarden betreft", zegt Crevits. "Er is een permanente oplossing nodig. Een goed beheer van de visbestanden gebeurt best in gezamenlijke meerjarenplannen."