Nieuws
 | update 

Brand afval­si­te Moen onder con­tro­le, nablus­sen bezig

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Moen is de grote brand op de site van afvalintercommunale IMOG onder controle. Het nablussen is gestart. De werking van de afvalsite wordt weer opgestart maar het terrein is beperkt toegankelijk, laat de gemeente Zwevegem weten.


Het was iets na zessen dat het vuur werd opgemerkt. De vlammen vonden een hevige prooi in vele tonnen opgeslagen afval. Al snel laaide de brand metershoog op. Een en ander ging gepaard met een grote rookontwikkeling.

"De brand is ontstaan bij het klein gevaarlijk afval, maar de rook is niet erg giftig", aldus burgemeester Marc Doutreluingne vanmorgen vroeg in een eerste reactie.

Urenlange bluswerken

In de buurt werden bewoners van Moen en Heestert aangeraden ramen en deuren dicht te houden, maar dat is sinds 11 uur niet langer nodig. De brandweer staat wel nog voor urenlange bluswerken. "We beheren de brand langs de flanken om te voorkomen dat het vuur zich zou uitbreiden", klonk het bij brandweerzone Fluvia. Er zijn zo'n 80 brandweerlieden aanwezig, er werden verschillende posten opgeroepen en er waren ook meerdere tankwagens aanwezig.

Brand IMOG Moen

Site beperkt toegankelijk

De burelen en de loods met klein gevaarlijk afval zijn gevrijwaard, zegt de gemeente rond 10 uur vanmorgen.

"De werking van de afvalsite wordt weer opgestart maar is voorlopig enkel toegankelijk voor de medewerkers van IMOG. Inwoners kunnen nog geen afval afleveren. De vrachtwagens van IMOG moeten voorlopig via het centrum van Moen de site bereiken. De Trekweg blijft nog even afgesloten van aan de Verzetslaan tot aan de Sint-Pietersbrug", aldus de gemeente.

Bart Coopman
Celien Tanghe
Andy Debo
Belga