Nieuws

Her­stel­ling grootst bewaar­de stoom­ma­chi­ne van het land in laat­ste rech­te lijn

2020-07-13 00:00:00 - Herstelling grootst bewaarde stoommachine van het land in laatste rechte lijn

Het herstel van enkele belangrijke onderdelen van de stoommachine in de voormalige Izegemse elektriciteitscentrale zit in de laatste rechte lijn.

“De Izegemse Stoomvrienden werken nu na de gedwongen periode van inactiviteit met man en macht verder om het industrieel erfgoed opnieuw letterlijk te laten draaien”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe.

Op het einde van de 19de eeuw liet het stadsbestuur een eigen centrale bouwen die Izegem moest voorzien van stroom. De inhuldiging vond plaats in 1901. In 1936 kwam er een nieuwe stoommachine bij, een gevaarte van 110 ton. De tandem compound-stoommachine werd in 1966 voor de laatste keer gebruikt. Daarna stond ze bijna drie decennia stil.

“In 1991 zette het stadsbestuur samen met Stoomstichting Vlaanderen de eerste stappen om de machine officieel in ere te herstellen en een publiekswerking te organiseren. In 1993 installeerde NV Handsaeme Machinery een elektrische motor die de machine weer kon laten draaien op een heel laag toerental om op die manier de werking te demonstreren. Omdat bepaalde onderdelen van de machine na lange jaren stilstand vastgelopen waren, liep er bij de eerste inwerkingstelling echter iets verkeerd”, zegt Eddy Stragier van de Izegemse Stoomvrienden.

“De elektromotor kan de stoommachine nu wel laten draaien, maar de kleppen bewegen niet mee. Eigenlijk is één van de belangrijkste onderdelen van de machine inactief”, zegt schepen Kurt Himpe. “Dankzij de Izegemse Stoomvrienden kunnen we daar binnenkort verandering in brengen.”

“De meeste stukken zijn klaar en dan kunnen we aan de slag om alles opnieuw te installeren en de stoommachine weer op punt te zetten”, aldus Eddy Stragier. “Het is en blijft een huzarenwerk waarvoor we ons als vrijwilliger vol passie en gedrevenheid inzetten.”

Het Izegemse stadsbestuur heeft concrete plannen om de site met de stoommachine uit te bouwen tot tweede attractiepool van de industriële erfgoedsite Eperon d’Or.

 

Ben Storme