Nieuws

Helft afwe­zi­ge bij­zit­ters laat ver­stek gaan

2014-12-16 00:00:00 - Helft afwezige bijzitters laat verstek gaan

Vanochtend hebben 62 mensen zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat ze bij de verkiezingen niet opdaagden om hun taak als bijzitter uit te voeren.

Maar liefst 34 afwezige bijzitters stuurden ook naar de correctionele zitting hun kat en werden bij verstek berecht. De meeste beklaagden gaven ruiterlijk toe waarom ze op 25 mei niet of te laat op het appel verschenen. Een man legde uit dat hij zich amper een half uurtje overslapen had, maar toch door de voorzitter van het kiesbureau wandelen werd gestuurd. Hij vroeg, net als veel andere beklaagden, om opschorting van straf. Ook als de rechter hun redenering volgt, zullen ze de gerechtskosten moeten betalen.

Eén vrouw vroeg resoluut de vrijspraak. Ze beweert immers dat de voorzitter van het kiesbureau zei dat ze terug naar huis mocht omdat er al genoeg andere kandidaten waren. De rechter doet in alle zaken uitspraak op 6 januari. De afwezige bijzitters bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen werden in april 2013 veroordeeld tot geldboetes tussen 150 en 600 euro.

De redactie