Nieuws
 | update 

Haven Oos­ten­de dient bezwaar in tegen Frans wind­mo­len­park voor kust van Duinkerke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De haven van Oostende zal bezwaar indienen tegen het windmolenpark dat Franse energiemaatschappijen willen bouwen voor de kust van Duinkerke. Volgens de haven zou het windmolenpark de vaarroutes tussen de haven van Oostende en die van het Verenigd Koninkrijk blokkeren.

De Franse overheid organiseert nog tot 18 mei een openbaar onderzoek over de vergunning voor het windmolenpark. De Franse energiemaatschappijen Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en Réseau de Transport d'Electricité (RTE) willen het park bouwen op tien kilometer voor de kust van Duinkerke. Er zouden 46 windmolens komen tot 300 meter hoogte. Er is in België veel kritiek op het project, onder meer van de gemeenten aan de Westkust. Ook de haven van Oostende is tegen het windmolenpark op die locatie.

"Vaarroutes geblokkeerd"

Het windmolenpark zou volgens de havens vaarroutes naar het VK blokkeren. "Er is 170 jaar lang een verbinding geweest tussen de haven van Oostende en de zuidelijke havens in de UK, waaronder Dover. Dat die routes sinds 2013 niet meer gebruikt werden, is irrelevant", zegt de CEO van Haven Oostende Dirk Declerck. "Eind december is een nieuwe vaarroute in gebruik genomen tussen Oostende en Grimsby, dus waarom zou het niet opnieuw kunnen tussen Oostende en Ramsgate?"

Ook kustgemeentes dienen bezwaar in

Ook de westkustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort zullen bezwaren indienen. "Die windmolens komen op amper tien kilometer van de kust en zijn gigantisch groot. Dat zal ongetwijfeld visuele hinder veroorzaken voor de westkustgemeenten", zegt de burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het Plan-B).

Ook de burgemeesters van Koksijde en Nieuwpoort sluiten zich daarbij aan. "Bij ons speelt niet enkel de visuele hinder, maar ook de hinder voor onze jachthaven. De komst van het windmolenpark zal hinder veroorzaken voor bepaalde vaarroutes", zegt de burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V). "Het park zal ook ongetwijfeld effect hebben op de visserij."

"Vijf kilometer verplaatsen"

Als Frankrijk de bezwaren van tafel veegt, zal ongetwijfeld een juridische procedure ingezet worden om het internationaal maritiem recht af te dwingen. "Er is eigenlijk een heel eenvoudige oplossing voor het probleem. Als men het windturbinepark vijf kilometer naar het noorden verplaatst, dan heeft de haven Oostende geen enkel probleem. Op dat ogenblik kan de verbinding tussen Oostende en de UK via de vaarroutes gevrijwaard blijven. 

Minister van Noordzee Paul Van Tigchelt nodigde eerder iedereen die mogelijk hinder zou ondervinden van het park uit om deel te nemen aan het openbaar onderzoek. Volgens Van Tigchelt heeft de federale regering bovendien een alternatief uitgewerkt voor het windmolenpark, waarbij het dieper in zee wordt geplaatst.

Stefaan Six
Celien Tanghe
Belga