Gro­te Ame­ri­kaan­se mili­tai­re ope­ra­tie aan onze kust: Geen muni­tie in de lucht”

Fort to Port 16 Nathalie Mylle

Illustratiefoto Defensie

Aan onze kust is het Amerikaanse leger bezig met een grote, militaire operatie. Heel wat militair materieel en personeel uit de VS wordt vervoerd vanuit de haven van Zeebrugge, de luchthaven van Oostende en de militaire luchtmachtbasis van Koksijde. Ons land is de draaischijf voor de Amerikaanse militaire operatie.

Je hoeft dus niet te schrikken als je een zwerm legerhelikopters ziet of een konvooi van militaire voertuigen. Ze hebben trouwens geen munitie aan boord.

Enkel doorvoer

De operatie past in de activiteiten van de NAVO. Ons land is enkel een doorvoerzone, bevestigt onze Defensie.

“Amerikaans personeel en materieel zullen hun reis voortzetten naar hun eindbestemming”, zegt een woordvoerder van Defensie. Wat het precieze einddoel is wordt om veiligheidsredenen niet bekend gemaakt maar zo goed als zeker gaat het richting Oost-Europa, als versterking door de spanning met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Fort to Port 12 Nathalie Mylle

Illustratiefoto Defensie

Cruciale rol van België als strategisch logistiek knooppunt

De operatie is bezig sinds eind mei en gaat nog door tot in juli. De operatie wordt uitgevoerd door het Amerikaanse leger, in nauwe samenwerking met de Belgische Defensie en de civiele autoriteiten. Het gaat om de 1st Cavalry Division Combat Aviation Brigade en de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade van het Amerikaanse leger.

“Dit initiatief benadrukt de voortdurende inspanningen om de interoperabiliteit van de NAVO-strijdkrachten te verbeteren”, zegt Defensie.

“Als lid van de NAVO wordt de bijdrage van de Verenigde Staten aan de veiligheid en stabiliteit in Europa onderstreept door hun voortdurende betrokkenheid. En de rotatie zal de cruciale rol van België als strategisch logistiek knooppunt in het hart van West-Europa benadrukken.”

Geen munitie in de lucht

"Je hoeft je dus geen zorgen te maken als er tussen nu en half juli helikopters over je gebied vliegen”, zegt Defensie. “Vooral omdat ze geen munitie vervoeren en normaal gesproken vermijden om ’s nachts te vliegen.”

Redactie