Nieuws

Green­po­wer Chal­len­ge daagt leer­lin­gen uit: eerst elek­trisch wagen­tje bou­wen, dan racen op circuit

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een 70-tal scholen doet dit jaar weer mee aan de Greenpower Challenge. De vzw Greenpower daagt leerlingen uit om een kleine elektrische wagen te bouwen. Daarmee mogen ze dan uiteindelijk racen op het circuit van Zolder. ’t Saam in Diksmuide is een van de 15 West-Vlaamse scholen die deelnemen.

Alle deelnemende scholen ontvangen een bouwpakket met 400 onderdelen. Daarmee bouwen ze dan een elektrisch wagentje, dat ze uiteindelijk zelf mogen finetunen. “Eenmaal het wagentje volledig in elkaar gestoken is, dan rijdt hij. Maar dan is de vraag, welke carrosserie gaan we errond bouwen? Welk koetswerk? Maar de school moet dan beslissen: wat kunnen we, welke techniek kunnen we aan?”, vertelt Pierre De Canniere van Greenpower Benelux.

Circuit van Zolder

De school moet met andere woorden het standaardwagentje beter maken, zodat het bijvoorbeeld geen 35 maar 50 km per uur kan rijden. Want alles draait rond de wedstrijd in mei. Dan mogen de scholen tegen elkaar racen op het circuit van Zolder. Wie zo ver mogelijk kan rijden op een uur tijd, wint.

“Wij zullen eerst grondig bestuderen hoe alles ineen zit en kijken op welke aspecten we verbeteringen kunnen aanbrengen. Daarna zullen de taken binnen de klassen verdelen. Uiteraard gaan we dan voor de winst.”

Pieter Vuylsteke, leerkracht ’t Saam Diksmuide

Met deze uitdaging wil Greenpower jongeren vooral warm maken om voor een technische of wetenschappelijke STEM-richting te kiezen.

Greenpower Challenge
Ben Storme
Celien Tanghe