Nieuws

Gou­ver­neur heft pro­vin­ci­a­le fase water­over­last West­hoek op

Gouverneur wateroverlast

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé heeft de provinciale fase voor de wateroverlast in de Westhoek opgeheven. Die beslissing maakte hij vrijdag samen met de crisiscel. Het einde van de fase gaat onmiddellijk in.

De waterpeilen langs de Ijzer dalen al enkele dagen. Aangezien ook dit weekend de hoeveelheid regen zou meevallen, koos het crisisoverleg ervoor om de provinciale fase uit te schakelen. Die diende vooral om meer middelen vrij te maken om de getroffen gebieden te helpen. Woensdag baarden de waterpeilen in de IJzer en de winterdijk in Woumen nog zorgen. Daarom bleef de fase nog tot vrijdag van kracht.

Pompen op volle toeren

De burgemeesters van de gemeentes in de Westhoek zullen nu instaan voor de nazorg van de wateroverlast. De situatie ter plaatse zal nog steeds nauwgezet in het oog worden gehouden. Dit weekend zullen de pompen in het Ijzerbekken op volle capaciteit draaien om het doel van één meter bij laagwater te bereiken. Dat moet het effect van het aankomende stormtij en de noordwestenwind tegengaan. 

Robbe Wets

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.