Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Brugge is de afgelopen 500 jaar nauwelijks veranderd. Veel straten en steegjes, ommuurde tuinen en huizen liggen er nog altijd bij zoals in de zestiende eeuw. Dat blijkt ook uit een nieuw boek over Marcus Gerards. De cartograaf maakte in 1562 een bijzonder nauwkeurige kaart van Brugge.
Met de kaart van cartograaf Marcus Gerards in de hand, kan je je nog heel goed oriënteren. Dat is opvallend, want de stadskaart dateert al van 1562.
“Moest je een middeleeuwer kunnen teleporteren naar vandaag, dan denk ik dat hij zijn weg zou terugvinden in de huidige stad. De morfologie van de stad is amper veranderd in die 500 jaar tijd”, legt historicus Koen Goeminne uit.
"De morfologie van de stad is amper veranderd in 500 jaar tijd."
'Ideale Brugge'
De kaart is dus heel accuraat, op een ding na. Brugge ligt veel dichter bij de zee dan in werkelijkheid. De waterwegen zijn ook breder afgebeeld dan ze in het echt zijn.
“De opzet van het stadsbestuur was om een kaart te maken waarbij Brugge op een meer ideale manier werd voorgesteld dan in werkelijkheid was. En het toont Brugge als een bloeiende handelsmetropool die vooral bereikbaar is en veilig, ideaal voor handel”, gaat Goeminne verder.
Nochtans bleek Brugge in die periode eigenlijk al op z’n retour. Historicus Koen Goeminne bracht een team van 17 experten samen. In hun nieuwe boek staat het werk van Marcus Gerards centraal. “Meestal ligt de focus op de late middeleeuwen. Wij hebben geprobeerd om door de ogen van Marcus Gerards een tijdsbeeld op te hangen van Brugge in 1562”, besluit Goeminne.