Nieuws

Golf­ter­rein De Haan nog maan­den onbe­speel­baar door wateroverlast

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het golfterrein van de Royal Ostend Golfclub in De Haan staat onder water. De helft van de holes zijn daardoor onbespeelbaar. "Dagjestoeristen willen niet meer komen spelen", klinkt het wanhopig.

Sinds het ontstaan van de club in 1903 is dit nog nooit gebeurd: acht van de achttien holes zijn onbespeelbaar door wateroverlast. Het heeft natuurlijk heel wat geregend, maar door de zandgrond sijpelt het water normaal sneller in. "Wij hebben 7 meter zandgrond, dan een kleilaag en dan opnieuw zand. Maar nu werkt de kleilaag dus tegen ons", vertelt voorzitter Carlo Henriksen.

Het economisch verlies is groot, want dagjesgolfers komen niet naar de kust om tien holes te spelen. "Per jaar hebben wij 7000 bezoekers. In de zomer is het natuurlijk drukker dan in de winter. Nu gaat het toch om een honderdtal spelers dat we nu niet zien." De leden van de club komen wel nog golfen.

Wachten op initiatief van de overheid

Er is ondertussen overleg met Natuur en Bos en de gemeente De Haan om een oplossing te zoeken. "Als ze pompen, of andere oplossingen vinden, dan dragen wij daar ook de positieve gevolgen van. We zitten in natuurgebied, dus wij mogen niet zomaar zelf water wegpompen. We moeten wachten op initiatief van de overheid."

Maar zelfs als het water is weggetrokken, zijn de banen nog niet beschikbaar. Eerst zal de greenkeeper alles opnieuw moeten inzaaien. De club hoopt tegen de zomer weer het hele terrein te kunnen bespelen.

De redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.