Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Niet alleen de zorgsector heeft dringend nood aan meer personeel. Ook de gesloten gemeenschapsinstellingen voor jeugdhulp in Ruiselede, Beernem en Wingene willen extra mensen aanwerven. En dan gaat het vooral om begeleiders van jongeren in de leefgroepen. De jongeren zijn door de jeugdrechter in de instelling geplaatst en volgen daar een traject op maat. En daarvoor is de jeugdhulp dringend op zoek naar extra personeel.
Weinig buitenstaanders weten wat er gebeurt achter de muren van de gesloten jeugdinstelling in Wingene. 36 jongens zijn hier door de jeugdrechter geplaatst. De impact is enorm, wanneer ze plotseling hun vrijheid verliezen en hier samen met anderen in een leefgroep moeten samen leven. Laurens Rottée, begeleider Leefgroep: ”Sommige jongens hebben nog nooit een taak gedaan, zoals afwassen of afdrogen. Het is niet evident om met 8 jongens met verschillende achtergronden en culturen overeen te komen. Dat botst soms wel.”
Handvaten
Laurens is één van de begeleiders. Hij leeft hier samen met de jongeren. “Het is wel leuk als je ziet dat de jongere zich kan ontplooien, dat hij zichzelf leert kennen, dat hij bepaalde handvaten die aangereikt worden, toch grijpt om het hierbuiten beter te doen.”
Begeleiders spelen van bij de aankomst een cruciale rol in het verhaal van elke jongere. Niels Heselmans, Agentschap Opgroeien: “Eigenlijk gaan die een band met elkaar aangaan om ervoor te zorgen dat jongeren hier toch wel wat opsteken en dat ze de keuzes die ze gemaakt hebben in het verleden, waarom ze hier terecht komen, dat ze die in de toekomst niet meer moeten nemen.”
"We zorgen dat de keuzes die ze ooit hebben gemaakt, dat ze die in de toekomst niet meer moeten nemen."
De jongeren verblijven hier doorgaans 3 tot 6 maanden en volgen een traject op maat. Maar de gesloten gemeenschapsinstellingen hebben daarvoor meer begeleiders nodig. Niels Heselmans, Agentschap Opgroeien: “Voor de drie campussen, Beernem, Wingene en Ruiselede zijn we op zoek naar nieuwe leefgroep begeleiders. Dat zijn eigenlijk professionals met een pedagogische achtergrond of sociaal werk die dag in dag uit met die jongeren samen leven en die ervoor zorgen dat die zo goed mogelijk op maat begeleid worden.”
Op 25 mei organiseert de campus Wingene een jobdag om nieuwe begeleiders voor leefgroepen aan te trekken.