Nieuws

Geen koe­pa­ra­de op Agro-Expo: te veel geval­len van koeiengriep

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Jongveeshow en de Koeparade van dit weekend op Agro-Expo in Roeselare zijn afgelast. Er is een nieuwe haard van koeiengriep in onze provincie.

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vraagt aan de veehouders voorzichtig te zijn en zeer alert te zijn voor symptomen van koeiengriep zoals koorts, verminderde eetlust, en vocht uit neus en oog. Ze raden onnodige dierencontacten en prijskampen af.

De Raad van Bestuur van VZW Agro-Vlaanderen heeft dan ook een moeilijke beslissing genomen: het geplande rundveeprogramma is geannuleerd. Rik Vanwildemeersch, Agro-Expo Vlaanderen: “Die griep heeft totaal niets te maken met volksgezondheid. De vleesproductie en de melkproductie is daardoor niet geschaad. Maar wij kunnen het onze kwekers niet aandoen. Stel je voor dat er hier bepaalde besmettingen worden doorgegeven op de beursvloer. Vandaar dat we die drastische beslissing moeten nemen. Met pijn in het hart. Maar aan de andere kant blijf ik ook zeggen: koeien blijven loeien. En wij proberen de slogan van de beurs: ‘we zijn met hart en ziel trots op onze stiel’ te laten weerklinken. En die sector zal ook die uitdaging wel aankunnen.”

Ben Storme