Nieuws

Gar­naal­vis­sers te paard krij­gen plaats­je in vir­tu­eel muse­um over Vlaam­se geschiedenis

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de dijk in Oostduinkerke is een tegel van FAAM onthuld. Dat is een virtueel museum over de Vlaamse geschiedenis. Koksijde, en vooral de wereldberoemde garnaalvissers te paard, maken nu als eerste West-Vlaamse stad deel uit van dat virtueel museum.

Op de bewuste FAAM-tegel staat rechts onderaan een QR-code die je met je smartphone kan scannen. Daarna opent zich een virtuele kenniswereld over de Vlaamse geschiedenis. Uiteraard is het thema in Oostduinkerke de paardenvisserij. Ze staan op de lijst van werelderfgoed, maar nu ook in het virtueel Vlaams museum FAAM.

Extra attractie

Via augmented reality die virtuele beelden combineert met echte beelden krijg je een kijk op de geschiedenis van de paardenvisserij.

“Je doet eigenlijk je camera open. Aan de andere kant van die camera zie je digitale content die dingen laten zien van de paardenvissers en je daar ook allerlei uitleg bij geven”, legt Sven Van De Perre van FAAM uit.

Er wordt ook verwezen naar het visserijmuseum. Koksijde ziet het als een extra attractie. “Het is een aanvulling op het echte werk. De beleving tijdens het echte werk is nog heel wat anders, zeker in deze prachtige badplaats”, zegt schepen van Erfgoed Stephanie Anseeuw.

“Het is een aanvulling op het echte werk. De beleving tijdens het echte werk is nog heel wat anders, zeker in deze prachtige badplaats.”

Stephanie Anseeuw, schepen van Erfgoed
Stefaan Kerger
Celien Tanghe