Nieuws

Frap­pant: Stad Ant­wer­pen krijgt meer sub­si­dies dan heel West-Vlaan­de­ren: Hoe­veel ont­vangt jouw gemeente?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De stad Antwerpen ontvangt aanzienlijk meer subsidies dan de hele provincie West-Vlaanderen. Dat brengt een recente analyse van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) en De Tijd aan het licht. Onze provincie kreeg in totaal 828 miljoen euro terwijl de stad Antwerpen 1,1 miljard mocht ontvangen in de stadskas.

Volgens het onderzoek ontving de stad Antwerpen in 2022 per inwoner € 2.078 aan subsidies, terwijl West-Vlaanderen gemiddeld € 685 ontving. Hoewel Antwerpen (530.630 inwoners) ruim de helft minder inwoners heeft dan West-Vlaanderen (1.209.011 inwoners), ontvangt de stad dus toch drie keer zoveel subsidies als onze hele provincie.

“De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn.”

Brecht Warnez, Vlaams parlementslid CD&V

Hoofdsponsors

Toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers blijkt met 170 miljoen euro subsidies de hoofdsponsor van de West-Vlaamse steden en gemeenten te zijn. Bij de vakministers kwam met 45 miljoen euro het meeste geld van de enige West-Vlaamse minister Crevits naar onze provincie. Minister van Landbouw Jo Brouns vervolledigt de top drie met 30 miljoen euro.

Hoeveel subsidies ontvangt jouw gemeente?

Voorafnames

Warnez dringt er al geruime tijd op aan om het huidige financieringsmodel voor steden en gemeenten te herzien. Hij pleit voor het afschaffen van de "voorafnames", een systeem waarbij bepaalde steden of regio's op voorhand een vast bedrag aan subsidies ontvangen. Volgens het CD&V-lid wordt Antwerpen op die manier zonder objectief criterium bevoordeeld. Het Grondwettelijk Hof heeft al in 2018 geoordeeld dat dit systeem van voorafnames in strijd is met de grondwet.

Warnez: "Meer centen voor kleinere steden en gemeenten"

"We willen dat die grootsteden hun middelen kunnen behouden, dat is geen enkel probleem", licht Warnez toe. "Maar die kleinere steden en gemeenten moeten meer centen krijgen. Dat kunnen we heel eenvoudig doen door projectsubsidies die er vandaag zijn te schrappen. Het vraagt veel werk van onze ambtenaren om die allemaal in te voeren. Die centen kunnen dan naar uitdagingen gaan waar onze West-Vlamingen ook echt nood aan hebben."

Celien Tanghe